Ruim 165 miljoen tellerstanden geregistreerd in tien jaar

Laatste update 28 maart 2024 Leestijd: 2 min

Sinds 2014 zijn er tijdens garagebezoeken 165.644.971 tellerstanden geregistreerd bij de RDW, verdeeld over 11.570.898 voertuigen. Dat zijn veertien tellerstanden per voertuig. Door bij elk garagebezoek tellerstanden te registreren, kan fraude met tellerstanden worden verkleind. 

Vooral na 2021 is het aantal geregistreerde tellerstanden toegenomen. In dat jaar moesten RDW-erkende bedrijven bij reparatie, onderhoud en vervangen van banden altijd de tellerstand registreren. Voor 1 juli van dat jaar moest dat alleen bij reparaties boven de 150 euro. Ook de tellerstanden van motorfietsen worden sinds 1 juli 2021 geregistreerd bij de RDW.

VAT

BOVAG helpt mee met de aanpak van tellerfraude door onder andere deelname aan het VAT; Vereniging Aanpak Tellerfraude. Het VAT is een samenwerking tussen BOVAG, RAI Vereniging, ANWB, KNMV en NKC. Het is in het leven geroepen om samen met de RDW tellerfraude te bestrijden en laat daarin de stem horen van de voertuigbranche en de autobezitter. VAT is de opvolger van de stichting Nationale Autopas. Het aantal teruggedraaide tellerstanden is sinds 1991 teruggebracht van 48 procent naar 5 procent. Vorig jaar werden 216.459 onlogische tellerstanden geregistreerd.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring