Rijscholen met lesvrachtwagens moeten vanaf 1 april belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen

Laatste update 22 maart 2024 Leestijd: 2 min

De Belastingdienst heeft bekendgemaakt dat rijscholen met lesvrachtwagens belasting zware motorrijtuigen (bzm) gaan betalen. Door een nieuwe regeling die in oktober 2023 inging, werd de toen geldende bzm-vrijstelling voor lesvrachtwagens geschrapt. BOVAG heeft intensief gelobbyd bij de overheid om de uitzondering opnieuw in te voeren. Daardoor is de belastingverplichting het afgelopen half jaar nog ‘op pauze’ gezet. Helaas worden rijscholen met lesvrachtauto’s vanaf 1 april 2024 alsnog bzm-plichtig.  

Door een nieuwe overheidsregeling die op 1 oktober 2023 inging, werden lesvrachtauto’s verplicht om belasting zware motorvoertuigen (bzm) te betalen. BOVAG was het niet eens met de interpretatie van de wettekst. Lesvrachtwagens vallen volgens BOVAG niet onder de bzm, omdat zij geen goederen vervoeren en heeft hier in het afgelopen maanden intensief over gesproken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Belastingdienst. Het ministerie blijft echter van mening dat de lesvrachtauto bedoeld is om vracht mee te vervoeren en ook daadwerkelijk vracht vervoert, omdat er grote vaten met gewicht in de laadruimte staan. Hiermee is in de ogen van het ministerie de eigenaar van de lesvrachtwagen belastingplichtig. Dit standpunt heeft de Belastingdienst op dinsdag 19 maart bekendgemaakt. 

BOVAG beraadt zich op eventuele vervolgstappen.

Betaal op tijd

Vanaf 1 april 2024 dienen rijscholen met lesvrachtauto’s bzm te betalen. Zorg dat je op tijd betaalt, want vanaf die datum gaat de Belastingdienst ook handhaven. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de milieuklasse en het aantal assen van de lesvrachtauto. De tarieven vind je op de website van de Belastingdienst.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring