Oproep aan Den Haag: verminder regeldruk

Laatste update 22 maart 2024 Leestijd: 3 min

De regeldruk voor mkb’ers is hoog en BOVAG heeft in verschillende rondetafelgesprekken van MKB-Nederland hiervoor gepleit. ‘Mkb is regelmoe’ is de hoofdboodschap van BOVAG voor de Ondernemersagenda van MKB-Nederland.

MKB-Nederland heeft zes rondetafelgesprekken georganiseerd om input op te halen voor de Ondernemersagenda waarmee zij naar de politiek gaan. De twee hoofdvragen hierbij waren ‘Waar lopen ondernemers tegenaan en waar hebben ze of zien ze oplossingen?’ BOVAG was vertegenwoordigd aan drie van deze tafels met bestuurders Bert de Kroon (BOVAG Autodealers), George Seitzinger, Gerard ten Buuren (BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven) en Rolf Reinders (BOVAG Caravan- en Camperbedrijven). BOVAG zet zich samen met MKB-Nederland in om te zorgen dat in de nieuwe formatie de regeldruk in de sector hoog op de prioriteitenlijst komt te staan.

Bij deze rondetafelgesprekken bleek weer eens dat ondernemers oplossingen hebben voor problemen waar de politiek mee worstelt. Ongeveer 75 procent van de werkende populatie werkt bij dit mkb (zo'n 4,5 miljoen mensen). Daarom ook veel gesprekstof over dat (meer) werken moet lonen. Daarbij het besef dat zes miljoen mensen in Nederland afhankelijk zijn van een toeslag. De zorgelijke toename van mantelzorg onder werkende mensen. Dat we weer moeten praten over netto koopkracht maar ook over de stille pandemie van niet vitaal blijven, niet kunnen recreëren en daarom aandacht voor belasten van recreëren. En de zorg om behoud én aanwas van personeel.

Maar ook bijdragen aan oplossingen van het mkb maar daarvoor is er een stabiel fiscaal beleid nodig en toegang tot financiering. BOVAG kan met gedegen kennis van de achterban deelnemen aan deze tafels doordat we recente cijfers hebben van onze leden vanuit de BOVAG Ondernemersmonitor. Nogmaals dank aan iedereen die deze heeft ingevuld en BOVAG daarmee helpt om met heldere standpunten te kunnen komen op onderwerpen waar BOVAG-leden behoefte aan hebben.

Van wantrouwen naar vertrouwen

‘We hebben het nodig om van wantrouwen naar vertrouwen te gaan’ was een van de bevindingen tijdens deze rondetafelgesprekken. Regels Europees inregelen om je niet uit de markt te prijzen met nationale koppen, eenduidigheid en consistent, betrouwbaar beleid, bijvoorbeeld bij Zero Emissiezones. Bij Zero Emissiezones zien we oplossingen in landelijke beleid en bijvoorbeeld met opzetten van hubs voor overladen of overstappen op de fiets. Dan is het wel nodig dat we mobiliteitsbestemmingen gaan krijgen waarmee ondernemers een breed mobiliteitsaanbod kunnen aanbieden. Dán laat je mobiliteitsretailers ook ondernemen en bijdragen aan oplossingen.

Eind mei wil MKB-Nederland de Ondernemersagenda aanbieden in Den Haag.

No alt text provided for this image

Foto's: Jeroen van der Meyde

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring