Nieuwe regelingen CBR: theoriecertificaat nodig bij reserveren praktijkexamen 

Laatste update 21 maart 2024 Leestijd: 3 min

Het CBR heeft bekendgemaakt dat vanaf 1 mei 2024 een geldig theoriecertificaat nodig is voor het reserveren van een praktijkexamen. Vanaf die datum is het ook niet meer mogelijk om kandidaten te wisselen zonder dat zij in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Examenkandidaten die twee keer zijn gezakt voor het B-examen, hoeven vanaf mei nog twee weken te wachten in plaats van zeven weken. Met onder meer deze wijzigingen wil het CBR oneigenlijk gebruik van het reserveringssysteem tegengaan. BOVAG is blij met deze wijzigingen, waardoor er een eerlijker speelveld is voor alle rijscholen. 

Dat een kandidaat een theoriecertificaat nodig heeft voordat een examen kan worden, geldt voor het praktijkexamen auto (B), het motorexamen voertuigbeheersing (AVB), het motorexamen verkeersdeelneming (AVD) en brommerexamen (AM2) en de tussentijdse toetsen. Als er voor het praktijkexamen geen theoriecertificaat nodig is, dan is dit certificaat ook niet nodig bij het reserveren van het examen. Reserveringen die voor 1 mei 2024 zijn gedaan blijven staan, ook al heeft de leerling nog geen geldig theoriecertificaat in het bezit. Als de reservering van het praktijkexamen wordt verplaatst of als er opnieuw wordt gereserveerd, dan is dit certificaat wel nodig. 

Meer wijzigingen die het CBR vanaf 1 mei doorvoert:

  • Het wisselen van kandidaten is nog beperkt mogelijk: dit kan één keer als initiatiefnemer en één keer als meewerkende partij. Wisselen kan ook alleen maar als de reserveringen minder dan vier weken van elkaar verwijderd zijn. Het overzetten van een kandidaat naar een nog beschikbare plek blijft mogelijk. 
  • Kandidaten die het B-praktijkexamen willen afleggen en twee keer gezakt zijn, hoeven niet meer zeven weken te wachten. Dit is gereduceerd tot minimaal twee weken. Als de CBR-examinator het praktijkexamen tussentijds stopt vanwege de verkeersveiligheid, dan blijft de wachttijd nog steeds vijftien weken. 
  • Rijscholen mogen vaker een B-praktijkexamen annuleren: die limiet ligt nu op één procent per jaar, en die wordt vijf procent van alle afgenomen B-examens. Elke rijschool kan minimaal twee examens per jaar cancelen. Het maximum geannuleerde examens ligt per kalendermaand op maximaal tien procent van de jaarlimiet. De annuleringstermijn gaat van zes weken naar vier weken voor de datum van het praktijkexamen. 
  • Rijscholen kunnen minder bromfietsexamens (AM) vrij op naam kopen. Dit wordt vijf procent in plaats van tien procent van het aantal examens van de afgelopen twaalf maanden. Elke rijschool kan minimaal tien examens voor AM2 naamloos kopen. Dit waren voorheen twee examens. Dit geldt niet voor andere voertuigcategorieën. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring