Geen overeenstemming over jeugdlonen bij derde cao onderhandelingsronde Metaal en Techniek

Laatste update 22 maart 2024 Leestijd: 2 min

Jeugdlonen was het hoofdonderwerp op de agenda van de cao-onderhandelingen voor de cao Metaal en Techniek (Carrosserie). De partijen van werkgevers en werknemers kwamen hierin niet tot elkaar. Dit doorkruist mogelijk het streven van de werkgevers om op 28 maart een totaalvoorstel voor een nieuwe cao naar de bonden te doen.  

Waar vakbonden de jeugdlonen willen afschaffen, stellen werkgevers voor om de conclusies af te wachten van de paritaire commissie Jeugdlonen van de Vakraad. De vakbonden gaan hier niet mee akkoord. Werkgeversonderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek: “We hebben onze teleurstelling over deze opstelling uitgesproken en gaan ons beraden op de nu ontstane situatie.” 

Adviescommissie jeugdlonen 

De werkgevers wilden in de paritaire commissie Jeugdlonen van de Vakraad verder praten over de jeugdlonen. Werkgevers zijn namelijk van mening dat een uitspraak van deze commissie helpt om de gesprekken aan de cao-tafel vlot te kunnen trekken. Follon: “Er is helderheid nodig over de jeugdlonen voordat werkgevers een totaalvoorstel kunnen doen aan de vakbonden.” 

Onverantwoorde kostenstijging 

Volgens werkgevers leidt afschaffen van de jeugdlonen tot een onverantwoord grote kostenstijging van gemiddeld 55 procent bij de jeugdlonen. Follon: “Dat is voor werkgevers niet te dragen. Bovendien levert de aanpassing die de vakbonden voorstellen systeemtechnische complicaties op voor het loonhuis. Dat is nu gebaseerd op het verschil in beloning tussen jongeren die het vak aan het leren zijn en vakvolwassenen. Wij blijven de systematiek toetsen aan een logisch loongebouw. Uitgangspunten daarvan zijn ‘leren moet lonen’ en ‘een verantwoorde kostenstijging als onderdeel van een totaalpakket’.” 

Op 28 maart volgt de vierde ronde van de onderhandelingen voor de cao Metaal en Techniek (binnen BOVAG geldend voor de Schadeherstelbedrijven). We houden je dan natuurlijk weer op de hoogte 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring