‘Rechtenvrije’ achtergrondmuziek draaien niet meer kosteloos, sinds januari 2024 afdracht aan Sena

Laatste update 17 januari 2024 Leestijd: 2 min

Als je rechten-inclusieve muziek afspeelt in je bedrijf, dan moet je hier sinds 1 januari 2024 een vergoeding voor betalen aan muziekrechtenorganisatie Sena. Het gaat om muziek die bedacht, geschreven en gemaakt is door personen die niet aangesloten zijn bij Buma en Sena. Dit is over het algemeen achtergrondmuziek gemaakt door minder bekende artiesten, en geen populaire muziek zoals op de radio te horen is. Deze wijziging is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. 

Je hoeft voor het gebruik van rechten-inclusieve muziek niet aan Buma te betalen.

Veel bedrijven hebben voor medewerkers of klanten muziek of tv aanstaan in de showroom, kantoor, werkplaats, wachtruimte of bedrijfsrestaurant. Of zij draaien wachtmuziek aan de telefoon. In Nederland is bij wet geregeld dat een bedrijf hiervoor een vergoeding betaalt aan auteurs- en naburige rechtenorganisaties.

Het is mogelijk dat er door Europese rechtspraak in de toekomst niet langer voor rechten-inclusieve muziek aan Sena betaald hoeft te worden. BOVAG houdt ontwikkelingen in de gaten en informeert je als er veranderingen zijn.

Lees meer

Meer weten over auteursrechten en in welke situaties je moet betalen voor muziek- en beeldgebruik? Bekijk dan de FAQ’s op mijn.bovag.nl/auteursrechten.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring