Grootwagenparkhouders: mrb-facturatie personen- en bestelauto’s gaat over naar nieuw systeem

Laatste update 08 februari 2024 Leestijd: 2 min

De Belastingdienst gaat stapsgewijs over op een nieuw systeem om motorrijtuigenbelasting (mrb) te heffen en innen. Voor verhuurbedrijven die vallen onder de regeling Grootwagenparkhouders (GWH) betekent dit dat de mrb-factuur voor personenauto’s en bestelauto’s er vanaf dit jaar iets anders gaat uitzien. Inhoudelijk verandert er niets aan de mrb. Bedrijven op wie dit van toepassing is, ontvangen een brief van de Belastingdienst. 

Vrachtauto’s, motoren en autobussen die vallen onder de GWH-regeling zijn al opgenomen in het nieuwe systeem. Vanaf dit jaar gaan ook personen- en bestelauto’s over. In de overgangssituatie kan het zijn dat je zowel mrb-facturen uit het oude als het nieuwe systeem ontvangt. Dit betekent niet dat je twee keer betaalt. Een voertuig staat óf in het oude óf in het nieuwe systeem. Als al je voertuigen zijn opgenomen in het nieuwe systeem, ontvang je nog maar één factuur.

Wat je merkt van de verandering:  

  • In het nieuwe systeem zijn op de factuur positieve en negatieve bedragen per kenteken al met elkaar verrekend. Per kenteken zie je één bedrag op één factuurregel, voorheen stond dit op aparte regels.
  • Het nieuwe systeem verwerkt betalingen op een andere manier, waardoor een te verrekenen bedrag op een latere factuur kan staan. 
  • De waarden van het veld ‘reden factuurregel’ in de factuurspecificatie krijgen een andere betekenis. Gedetailleerde informatie hierover staat in de technische beschrijving van de factuurspecificatie. 
  • De periode waarover de Belastingdienst factureert kan per maand verschillen, bijvoorbeeld door weekenden en feestdagen. De startdata van de tijdvakken staan op de factuur.
Lees meer in deze brief

Vragen?

Neem dan contact op met jouw intermediair van de Belastingdienst of jouw contactpersoon GWH-regeling. Je kunt ook bellen met de BelastingTelefoon Auto, telefoonnummer (055) 538 53 74. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring