BOVAG en ANWB trekken samen op

Laatste update 29 februari 2024 Leestijd: 4 min

Op 27 februari staken grotere rijscholen van BOVAG Rijscholen en de ANWB Rijopleiding de koppen bij elkaar. Centraal in deze bijeenkomst stond het nijpende tekort aan rijinstructeurs. Dit belooft niet alleen invloed te hebben op onze rijscholen, maar voorspelt ook een domino-effect op de toekomstige aantallen vrachtwagenchauffeurs in Nederland. Reden voor BOVAG en ANWB om samen op te trekken om deze uitdaging het hoofd te bieden.

Voor BOVAG en ANWB is de 'ketengedachte' cruciaal, met stakeholders zoals het CBR. Daarom kiezen alle betrokken partijen voor een constructieve samenwerking gericht op de toekomst. Naast gezamenlijke lobby is ook de rijlessensystematiek voor verbetering vatbaar. Ketenpartner CBR vertelde meer over modulair opleiden, beter bekend als het huidige RIS (Rijopleiding in Stappen). Deze RIS-methodiek wordt als voorbeeld gebruikt bij het ontwikkelen van het Nationale Leerplan. Dit moet ervoor zorgen dat aankomende jonge bestuurders bewuster aan het verkeer deel gaan nemen. 

Ook moderne arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van goede rijinstructeurs.  

Lobby: Roemer en de 4e Rijbewijs Richtlijn

BOVAG en ANWB zijn niet tot de koepel toegetreden maar vinden het wel belangrijk dat we met de gehele branche gedragen input geven aan de uitrol van het Rapport Roemer bij CBR en I&W. Dit betekent dat we overleg voeren met de koepel om tot dit gezamenlijke standpunt te komen. 

Ook in De Europese lobby voor de 4de Rijbewijs Richtlijn bundelen we de krachten en met succes. Het doorvoeren van de afschaffing van code 78 zal in de 4de Rijbewijs Richtlijn opgenomen worden. Vier lobbyisten van BOVAG en ANWB lichtten tijdens de bijeenkomst toe hoe dit lobbyproces tot nu toe is verlopen. 

Sterk werkgeversmerk

Naast gezamenlijke lobby, de kwaliteit van het rij-onderwijs en het belang van goede en moderne arbeidsvoorwaarden voor het behoud van instructeurs is het ook belangrijk om jezelf als werkgever beter te positioneren. Maren van Rongen van Kies Personeelsdiensten ging hier uitgebreid op in tijdens de kennissessie ‘Versterk jouw werkgeversmerk’. Enkele tips die zij hierbij gaf:
 • Breng jouw unieke werkgeversmerk in beeld
 • Maak jezelf zichtbaar als werkgever
 • Zorg dat sollicitanten makkelijk en laagdrempelig in contact kunnen komen
 • Richt een goed lopend selectieproces in
 • Zorg ervoor dat medewerkers worden binnen gehouden.

En ook om kandidaten te bereiken is het goed om een aantal zaken goed op orde te hebben:
 • Geef de mogelijkheid om kennis te maken zonder cv of motivatie bijvoorbeeld via app
 • Zorg voor een eenvoudig sollicitatieproces. Wees informatief en transparant hierover
 • Geef sollicitatietips ter voorbereiding
 • Laat snel weten of je met een sollicitant verder in een procedure wilt
 • Bied de mogelijkheid aan voor een digitaal sollicitatiegesprek
 • Informeer kandidaten, koppel tijdig terug, houd contact over de voortgang
ANWB gaf ten slotte in een korte sessie een inkijkje hoe zij hun werkgeversmerk hebben geladen voor de rijscholen.
 
“Ik kijk terug op een goede bijeenkomst waarbij we weer stappen hebben gezet in de verdere professionalisering van onze rijscholen. Kwalitatief rijonderwijs en goed werkgeverschap zijn en blijven de focus van de bij BOVAG en ANWB aangesloten rijscholen. En daarom was een gezamenlijke middag ook een mooie stap voor alle betrokkenen”, aldus voorzitter van BOVAG Rijscholen Arno Smits.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring