ARBO in de spotlight: nieuwe arbocatalogus machineveiligheid voor MvT

Laatste update 14 maart 2024 Leestijd: 3 min

Geen baan is zonder gezondheidsrisico's. In de werkplaats wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen en is er zwaar tilwerk. Het personeel op kantoor kijkt veel naar een beeldscherm. Een rij-instructeur werkt lang in dezelfde houding en personeel met klantcontact kan te maken krijgen met agressie en geweld. Ondanks dat gezondheid voor zowel werkgever als werknemer belangrijk is, zien we dat arbeidsomstandigheden (arbo) in de praktijk niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Daarom zetten we bij BOVAG regelmatig arbo in de spotlight. Deze keer: de nieuwe arbocatalogus machineveiligheid voor de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven. 

In deze arbocatalogus hebben sociale partners (BOVAG samen met de vakbonden) afgesproken op welke manier er veilig met machines gewerkt kan worden. De Nederlandse wetgeving zegt namelijk alleen dat een werkgever moet zorgen dat er veilig en gezond gewerkt wordt. Er wordt niet aangegeven hoe je dat dan precies moet doen. Die invulling is in een arbocatalogus terug te vinden.  

De nieuwe arbocatalogus 

De nieuwe arbocatalogus machineveiligheid staat op Veilig en gezond werken in het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf (oomt.nl) en heeft de vorm van een check. De check is een online vragenlijst die bestaat uit drie onderdelen, namelijk voorlichting en instructie, de machine en het gebruik door je medewerker. Er zijn voor elke machine voorbereidingsbladen zodat je de vragen die specifiek over de machine gaan, op de plaats van de machine zelf kan beoordelen. Daarna vul je de check in op de computer. Uit de check volgt direct een resultaat en een actieplan. Op een snelle en overzichtelijke manier zie je wat er goed gaat en waar verbeterpunten liggen. 

Concrete hulpmiddelen 

Om met die verbeterpunten aan de slag te gaan, bieden sociale partners via OOMT ook hulpmiddelen aan. Zo heeft OOMT een Toolbox machineveiligheid ontwikkeld om voorlichting en instructie te geven. Ook zijn er machinekaarten om bij de machine zelf aandacht voor de arborisico’s te vragen. 

Vragen? 

Heb je nog vragen over de vernieuwde arbocatalogus? Dan kan je contact opnemen met de Servicedesk van OOMT. Deze is bereikbaar op werkdagen van 09:00 uur tot 17:00 uur via 0800-0155.   
 
Wil je meer weten veilig en gezond werken? Dan kan je ook contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring