Let op privacy medewerkers met beveiligingscamera’s in uw bedrijf

Laatste update 25 september 2023 Leestijd: 2 min

Wanneer u beveiligingscamera’s ophangt in uw bedrijf, zijn daar strenge regels aan verbonden als daar ook personeel op te zien is. Camera’s plaatsen om uw personeel in de gaten te houden is namelijk verboden. Soms ontkomt u er niet aan dat er ook personeel op de beveiligingscamera’s te zien is. Let vooral dan op dat u zich aan de eisen van de AVG houdt.

Wanneer u met beveiligingscamera’s gaat werken waarop mogelijk personeel te zien is, moet u allereerst kunnen aantonen dat het echt nodig is om op deze plaats in uw bedrijf te filmen. Zelfs als er personeel in beeld is, kunt u een valide reden hebben voor camerabeveiliging. Lees wat zo’n ‘gerechtvaardigd belang’ kan zijn. Dit belang is onderdeel van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Wanneer uw camerabewaking op de werkvloer gegrond is, heeft u hiervoor ook nog goedkeuring van de ondernemingsraad nodig. Vervolgens zijn er diverse regels waar het cameratoezicht aan moet voldoen. Tot slot kan het onder bepaalde omstandigheden mogelijk zijn dat u de risico’s van het cameratoezicht in kaart moet brengen. Dit hangt af van de duur van het toezicht, het aantal plaatsen en of het om een verborgen camera gaat. Een serieuze verdenking van een strafbaar feit rechtvaardigt overigens wel het gebruik van een verborgen camera. Maar ook hiervoor gelden strikte voorwaarden.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring