Nieuwe arbocatalogus MvT

Laatste update 31 oktober 2023 Leestijd: 3 min

Werkgevers die onder de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf (MvT) vallen kunnen sinds 15 oktober 2023 gebruik maken van een geheel vernieuwde Arbowebsite via OOMT. Dit is dé landingsplek voor veilig en gezond werken in de branche. Zo is hier de branche-RI&E te vinden, net zoals de arbocatalogus. En juist die arbocatalogus heeft een metamorfose ondergaan. Van een taai stuk tekst is een online check gemaakt. Deze check geeft per thema direct inzicht in de arborisico’s in uw bedrijf en komt met praktische oplossingen. Het beoogde doel van de vernieuwing is ervoor te zorgen dat er bij u nog veiliger en gezonder kan worden gewerkt. 

 
De nieuwe website is te vinden via: oomt.nl/arbo  

Hoe werken de checks? 

Wanneer u de wettelijk verplichte RI&E heeft ingevuld kan de uitkomst zijn dat er nog arbo-risico's op de werkvloer aanwezig zijn. Deze komen in een plan van aanpak te staan.  En daar moet u mee aan de slag.  Maar hoe en wat? Dat staat er niet bij. Met behulp van de nieuwe checks kunt u gemakkelijk dieper op deze arbo-risico’s inzoomen. En worden er aan het einde praktische oplossingen geboden om het risico te voorkomen of te verminderen.   

Gefaseerde invoering thema’s 

Per thema/arbo-risoco komt er een check. De vernieuwingsslag wordt ook aangegrepen om de thema’s te actualiseren. Dat brengt met zich mee dat er een gefaseerde invoering is. De thema’s Lichamelijke Belasting, Machineveiligheid en DME zijn inmiddels geactualiseerd, goedgekeurd door de NLA en in hun nieuwe jas gestoken. Andere thema’s zoals PSA, gevaarlijke stoffen en schadelijk geluid komen op een later moment in de nieuwe vorm beschikbaar. Tot die tijd is de informatie nog in de oude stijl te vinden.   

Vragen?   

Heeft uw vragen over de vernieuwde arbocatalogus? Dan kunt u contact opnemen met de Servicedesk van OOMT. Deze is bereikbaar op werkdagen van 09:00 uur tot 17:00 uur via 0800-0155.  

Wilt u meer weten veilig en gezond werken? Dan kunt u ook contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring