Kabinet wijzigt Belastingplan 2024 met oog voor mkb

Laatste update 30 oktober 2023 Leestijd: 2 min

De Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd met alle begrotingen voor 2024, waaronder het Belastingplan 2024.

Pal voor het verkiezingsreces van de Tweede Kamer, werden afgelopen donderdagnacht nog veel moties aangenomen. Zo is bijvoorbeeld besloten dat het minimumloon volgend jaar met 1,2 procent wordt verhoogd. Dit wordt onder andere betaald door een verhoging van het tarief in box 2 en box 3 met 2 procentpunt. De voorgenomen accijnsverhoging in 2024 voor benzine, diesel en LPG is van de baan. Ook wordt de verlaging van de mkb-vrijstelling met 0,61 procentpunt verminderd, zodat ondernemers in 2024 een grotere aftrekpost op hun winst hanteren.

Gunstige voorwaarden

Het vrijstellingspercentage bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is verlaagd van 83 naar 75 procent, in plaats van 70 procent. De BOR is een regeling waarbij onder gunstige voorwaarden een schenking kan worden gedaan aan de opvolgers van het (familie)bedrijf.
Daarnaast is er een oproep gedaan om voor de invoering van de MRB-verhoging voor campers naar het halftarief met een voorstel te komen zodat het tarief dat wordt gehanteerd voor de schorsing van een camper standaard nog maar 26,50 euro kost, in plaats van 80 euro.
Eerder concludeerde BOVAG al op basis van de Prinsjesdag-stukken dat het ontbreken van een MRB-gewichtscorrectie en het verhogen van de BPM voor elektrische auto’s vanaf 2025 een gemiste kans is en een rem zet op de transitie naar duurzame mobiliteit.

 

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring