EU-hof: fabrikant mag toegang OBD niet belemmeren

Laatste update 20 oktober 2023 Leestijd: 2 min

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft geoordeeld dat fabrikantspecifieke beperkingen op de toegang tot het on-board diagnostic (OBD) systeem van voertuigen onwettig zijn. BOVAG is daar blij mee. 

Jan-Willem van der Linden, dataspecialist bij BOVAG: “De hoogste Europese rechter bevestigt de letter en geest van de wet: toegang tot de OBD-poort mag, onder het mom van cybersecurity, niet belemmerd worden door extra eisen zoals secure gateways. Dit verhaal begon in Duitsland maar is doorverwezen naar Europa. Daar ligt dus nu een bevredigende uitspraak. Een gelijk speelveld en vrije toegang tot technische informatie voor iedereen is belangrijk en iets waar BOVAG zich al veel jaren hard voor maakt.”

Signaal

Ook Europese koepel CECRA is verheugd: ”Deze beslissing van het Hof versterkt onze positie dat beveiligingsgateways, die onder het voorwendsel van cybersecurity worden geïmplementeerd, oneerlijk zijn en in strijd met EU-wetgeving. De beslissing geeft een duidelijk signaal: EU-regelgeving moet worden gerespecteerd zonder barrières op te werpen voor dealers of reparateurs die toegang zoeken tot in-voertuigdata.”

Volgens BOVAG en CECRA is het essentieel voor eerlijke concurrentie in de after-market dat alle autobedrijven gelijke toegang hebben tot in-voertuigdata, -functies en -bronnen, om een eerlijke concurrentie te waarborgen. 

Lees hier het oordeel van het Hof van Justitie. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring