BOVAG zet in op digitale bpm-aangifte

Laatste update 27 oktober 2023 Leestijd: 2 min

Bij de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer heeft Silvio Erkens (VVD) aandacht gevraagd voor een digitale bpm-aangifte. BOVAG is daar al langere tijd voorstander van en heeft daar bij de behandeling van het Belastingplan aandacht voor gevraagd. Een digitale aangifte is niet alleen efficiënter voor de importerende partij, het vergemakkelijkt ook handhaving en voorkomt fraude.

Erkens heeft staatssecretaris Van Rij gevraagd of er een mogelijkheid is om het aangifteproces te digitaliseren. “Het gaat er vooral om dat ondernemers tenminste tot 2027 hun aangifte moeten uitprinten en opsturen die dan vervolgens ingescand moet worden door de Belastingdienst. Anno 2023 is dat best wel gedateerd. Ik denk dat we het ook makkelijker kunnen maken. (...)  Wat is er mogelijk om dit naar voren te halen, juist ook gelet op het motto "leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker"? In die hoedanigheid zou ik dat ook willen voorstellen voor de bpm-aangifte", aldus Erkens.

Positieve eerste stap

Door de modernisering van de ICT-systemen bij de Belastingdienst is een digitale bpm-aangifte voor 2027 niet mogelijk, aldus staatsscretaris Van Rij. De staatssecretaris heeft wel toegezegd om te onderzoeken of de RDW geen rol kan spelen en in hoeverre een digitale bpm-aangifte versneld kan worden.
Een positieve eerste stap, vindt BOVAG. BOVAG zal zich inzetten om in dit proces ook de digitale koerslijsten en het VIN-nummer te betrekken om zo de digitale bpm-aangifte op kortere termijn werkelijkheid te maken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring