BOVAG omarmt City Deal Fiets tegen ‘fietsarmoede’

Laatste update 12 oktober 2023 Leestijd: 3 min

De City Deal Fietsen werd afgelopen maandag bekrachtigd en BOVAG is een van de maatschappelijk partners die meetekende. Doel is om de ‘fietsarmoede ’in Nederland te bestrijden. 12 procent van de Nederlanders heeft nu namelijk geen fiets en 20 procent fietst (bijna) nooit. 

Bij de City Deal Fiets zijn veertien gemeenten, zes maatschappelijke partners, drie ministeries en twee bedrijven betrokken. Zij investeren tijd én geld in deze samenwerking. Voor de komende vier jaar is in totaal bijna drie miljoen euro beschikbaar voor projecten in wijken, steden en landelijk gebied voor het stimuleren van het hebben en kunnen fietsen.

Kansen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een van de initiatiefnemers van deze City Deal. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen: “De fiets brengt je verder in het leven en zorgt daarmee ook voor kansengelijkheid. Je stapt op de fiets naar school, naar werk of naar familie en vrienden. We willen hiermee, dicht bij mensen en in de wijken waar mensen het nodig hebben, stimuleren dat fietsen normaal wordt voor mensen die het nu niet gewend zijn. Dit is een volgende stap in het fietsvriendelijker maken van Nederland, nog altijd fietsland nummer één in de wereld. Onze ambitie is groot: zo pakken de komende jaren alleen al 100.000 extra forenzen de fiets naar het werk ten opzichte van 2022. En dat gun ik meer mensen.”

Cycle hubs

BOVAG ondersteunt de City Deal Fiets met de Tweewieler Academy en met het opzetten van Cycle Hubs. Deze locaties worden gebruikt om fietsen op te knappen, dienen als plek waar lokale fietsprojecten samenkomen én als opleidingsplek voor vakmensen. Maarten Mastop, branchemanager BOVAG Fietsbedrijven: “Op deze manier werkt BOVAG op meerdere vlakken mee aan een optimaal fietsklimaat. Met name de mogelijkheid om op deze manier ook lokaal vakmensen op te leiden, technici waar de branche om staat te springen, is voor onze leden van levensbelang.”

Cycle Hubs zijn er al nu al op drie plekken in het land: Middelburg, Roermond en Amsterdam. Binnenkort komt hier in Utrecht een vierde locatie bij.

23 miljoen fietsen

Nederland heeft meer fietsen dan mensen. Met elkaar hebben we 23 miljoen fietsen. Tegelijkertijd heeft niet iedereen in Nederland een fiets; van alle Nederlanders vanaf zes jaar oud heeft twaalf procent op dit moment geen fiets. Ruim twintig procent van de mensen fietst nooit of bijna nooit. Een deel hiervan, onder wie kinderen, heeft moeite om het fietsen zich eigen te maken. Bijvoorbeeld omdat ze nooit geleerd hebben om te fietsen van hun ouders, die zelf dit ook nooit hebben geleerd, het niet gewend zijn, of omdat ze een fiets en het onderhoud ervan niet kunnen betalen. In elke basisschoolklas (in de stad) zitten gemiddeld twee kinderen die geen fiets hebben. Eén op de elf kinderen fietst nooit of nauwelijks.


De City Deal Fiets werd maandag 9 oktober ondertekend door gemeenten, maatschappelijke partners, ministeries en bedrijven

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring