Terugblik op ledenreis naar EICMA in Milaan; veel interesse voor gemotoriseerde tweewieler

Laatste update 23 november 2023 Leestijd: 4 min

BOVAG heeft ook dit jaar met een groep leden dé Europese beurs voor gemotoriseerde tweewielers bezocht: EICMA in Milaan. In het land waar de scooter in 1946 werd uitgevonden, is de belangstelling voor de beurs groot en ook het aanbod is enorm. Waar kun je beter je laten inspireren over de nieuwste ontwikkelingen in de branche? Branchemanager Maarten Mastop en BOVAG-adviseur Martine Stolker reisden met zo’n twintig ondernemers naar Milaan. 

De groep vertrok dinsdagmiddag 7 november naar Milaan. Met een kleine vertraging landde het vliegtuig einde van de dag in Milaan, waar een aantal huurauto’s van BOVAG-lid Hertz klaarstond om de groep naar het hotel in Monza te vervoeren. De beurs kon vervolgens bezocht worden op woensdag en (eventueel) donderdag. EICMA bestond dit jaar uit maar liefst acht hallen waar bijna alle grote merken aanwezig waren met hun nieuwste aanbod van gemotoriseerde tweewielers. 

Urban mobility

Op EICMA was er dit jaar veel aandacht voor ‘urban mobility’; compacte mobiliteit voor in het stedelijk gebied. De (motor)scooter is daar bij uitstek geschikt voor. Voertuigen voor in de stad zijn in toenemende mate als elektrische variant terug te zien in het aanbod van de fabrikanten. Ook in de vorm van bijvoorbeeld kleine (elektrische) auto’s die bij verschillende merken op de beurs te zien waren.

Laadinfrastructuur

Er was daarnaast veel aandacht voor oplossingen in de laadinfrastructuur. Verschillende partijen tonen oplossingen waarbij accu’s gewisseld kunnen worden op een openbare laadplek. Ook in Nederland is dit een actueel thema. In Amsterdam wil de gemeente versneld het wagenpark van scooters elektrificeren. Dit brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van laden, maar bijvoorbeeld ook parkeren. Komen hier in de toekomst publieke laadplekken voor of gebeurt laden individueel, bijvoorbeeld bij mensen thuis? Bij publieke laadplekken is het ook van belang om te bekijken hoe de consument betaalt voor het accugebruik. Het elektrificeren en stimuleren van compacte mobiliteit moet daarvoor hand in hand moet gaan met de juiste voorzieningen. De dealer speelt hierbij een cruciale rol in het informeren en adviseren van de consument.

Motoraanbod

Ook qua motoren was het aanbod op EICMA enorm. De nieuwe hybride modellen van Kawasaki zijn een prachtig stukje techniek waar veel publiek naar kwam kijken. Daarnaast presenteerden veel merken zoals Honda, Ducati, Suzuki en KTM nieuwe modellen. Qua toebehoren was er veel aandacht voor kleding, helmen, technische accessoires maar ook voor verkeersveiligheidsaspecten. 

Grote belangstelling

Dat de motoren en scooters weer volop in de belangstelling staan bij de consument bleek wel uit het bezoekersaantal. Dat is ten opzichte van vorig jaar flink gestegen; 560.000 mensen bezochten de beurs. Dit is een stijging van bijna veertig procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Geslaagde reis

Voor de BOVAG-groep was er donderdag 9 november nog de gelegenheid de beurs af te sluiten met een bezoek aan het Formule 1-circuit van Monza of de binnenstad van Milaan. Aan het einde van de dag vloog de groep terug naar Amsterdam en werd er teruggekeken op een wederom geslaagde studiereis.

Volgend jaar ook mee naar de Eicma? Meld u alvast aan als geïnteresseerde via gt@bovag.nl of houd de aankondiging in de BOVAG-nieuwsbrief in de gaten.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring