Nieuw convenant moet het voor mkb makkelijker maken om financiering te krijgen

Laatste update 24 november 2023 Leestijd: 3 min

Een financiering voor ondernemers in het mkb moet beter beschikbaar en bereikbaar worden. Om dit te bereiken is het nationaal convenant mkb-financiering afgelopen week ondertekend door MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering, Qredits, Invest NL, Invest International en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Het convenant is aangeboden aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, die aangaf actief bij te willen dragen aan dat Nederland het beste mkb-financieringsklimaat krijgt van Europa. BOVAG vraagt al langer aandacht voor dit onderwerp, bij onder andere MKB-Nederland, en is blij met deze ontwikkeling.  

In het convenant is onder andere opgenomen:
  • dat mkb-bedrijven makkelijker een financiering moeten krijgen. Vooral financieringen onder de € 1 miljoen krijgen mkb-ondernemers nu maar moeilijk rond en onder de € 250.000 is het al helemaal lastig. 
  • dat er een financieringshub moet komen waar alle partijen bij zijn aangesloten, waardoor mkb-bedrijven de juiste weg kunnen vinden naar de best passende financiering. 
  • dat er aandacht moet zijn voor uitbreiding bij mkb-financieringsadviseurs; banken hebben namelijk veel van deze cruciale functies weggesaneerd.
  • dat er meer Europees kapitaal moet worden aangetrokken voor een financieringsfonds. Daarbij is ook het doel dat de financiering voor het mkb goedkoper wordt.
Begin 2024 zouden de eerste effecten al merkbaar moeten zijn volgens de convenantpartners. Het convenant is aangeboden aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, zodat er ook expliciet ondersteuning is van de overheid. Er is haar gevraagd om een speciaal gezant mkb-financiering, die onder meer de regie houdt op alle onderdelen van het convenant en de voortgang bewaakt.

Onestopshop voor financiering

BOVAG is voorstander van een financieringshub voor mkb-financiering, een onestopshop voor ondernemers, waarbij mobiliteitsretailers worden geholpen en niet worden uitgesloten. Bij het Retailcafé vorige maand hebben Peter Niesink (algemeen directeur BOVAG en voorzitter Retailplatform) en Hannie Stappers (manager Public Affairs bij BOVAG) hier nadrukkelijk voor gepleit bij Kamerleden. Dat is hard nodig, mede omdat van ondernemers stevige investeringen worden gevraagd voor hun rol in verduurzaming. BOVAG vindt de ondertekening van het convenant een positieve ontwikkeling en houdt vinger aan de pols dat er ook een snelle uitvoering komt. 

Lees ook:  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring