Dilan Yesilgöz de meest favoriete premiers-kandidaat onder ondernemers

Laatste update 08 november 2023 Leestijd: 3 min

Driekwart van de ondernemers verwacht dat de uitslag van de verkiezingen van invloed zal zijn op hun bedrijf. Ze vrezen vooral hogere kosten en meer eisen en regels.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ondernemers dat VNO-NCW en MKB-Nederland, onder andere onder de BOVAG-leden, hebben laten doen voor de Tweede Kamer verkiezingen. Een overgrote meerderheid van de ondernemers is zeer bezorgd over de Nederlandse politiek. Driekwart zegt niet tevreden te zijn over de betrouwbaarheid en stabiliteit van het bestuur. Polarisatie, versnippering van de politiek, het vergroten van het vertrouwen in de overheid en een langetermijnvisie beschouwen ze als de grootste uitdagingen.

VVD de grootste

30 Procent van de ondernemers is van plan om op de VVD te stemmen, terwijl dat tijdens de vorige verkiezingen nog op 48 procent was, zo blijkt uit het onderzoek. VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz wordt het meest genoemd als premierskandidaat, gevolgd door Omtzigt (11 procent) en Timmermans (10 procent).  Dit verschil komt grotendeels ten gunste van nieuwkomers, zoals de BBB en NSC. De opkomst van deze nieuwe partijen zien ondernemers over het algemeen als een kans (51 procent). 23 Procent zegt nog te twijfelen en weet nog niet waar ze op gaan stemmen.

Ontevreden

Er heerst grote ontevredenheid over het beleid van het huidige, demissionaire kabinet van VVD, CDA, D66 en CU. Het ontbrak aan visie, beslissingen en langetermijndenken, zo blijkt uit het onderzoek. Veel ondernemers vinden dat de politiek sowieso onvoldoende oog heeft voor ondernemerschap. Vrijwel alle ondernemers (92 procent) ervaren knelpunten, zoals de gestegen kosten voor energie, grondstoffen en rente (49 procent), de hoge loonkosten (41 procent) en regeldruk (33 procent). Ondernemers vinden dat de hoeveelheid (complexe) regels ten koste gaat van het ondernemen. Ook vinden ze dat niet werken te veel wordt 'beloond' en dat er meer betaalbare woningen moeten komen.

Nieuwe regels en kosten

"Ondernemers zien opnieuw veel nieuwe regels en kosten op zich afkomen en vrezen dat denk ik terecht als we niet met elkaar opletten", aldus een reactie van Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland. "Nu al is bijna een derde van de regels nauwelijks uitvoerbaar voor mkb-ondernemers."
Het onderzoek werd verricht onder 1.346 ondernemers, waaronder ook BOVAG-leden, en werd uitgevoerd door Direct Research.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring