BOVAG vraagt met publieksvriendelijke actie aandacht voor fietsverlichting in het donker

Laatste update 02 november 2023 Leestijd: 3 min

BOVAG deed mee aan de grote publieksvriendelijke fietsverlichtingscontrole in Rotterdam op dinsdagavond 31 oktober. Dit was onderdeel van de landelijke fietsverlichtingsactie ‘AAN in het donker’, die daar werd afgetrapt door minister Mark Harbers. Tijdens de controle kregen mensen met kapotte fietsverlichting geen bekeuring, maar zij werden wel bewust gemaakt van de gevaren van rijden zonder licht. Zeker nu de dagen korter worden, is goede fietsverlichting nog belangrijker om veilig aan het verkeer deel te nemen. Arno Grund en twee fietstechnici van BOVAG-bedrijf World of Bikes waren dinsdagavond aanwezig om ter plekke tientallen kapotte fietslampen te repareren.

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) startte dinsdag 31 oktober de landelijke campagne Fietsverlichting ‘AAN in het donker’. Harbers was ook aanwezig bij de actie in Rotterdam, waar hij actief meehielp aan het fietsers bewust maken van de noodzaak van het voeren van goede verlichting. Er werden in totaal een paar honderd fietsen gecontroleerd, waarvan ongeveer een derde geen (goede) verlichting had. Naast BOVAG deden onder andere ook ANWB, TeamAlert, Fietsersbond, Nationale Politie en Veilig Verkeer Nederland (VVN) mee aan de actie. 

Verkeersveiligheid

Goede fietsverlichting verkleint de kans op ongelukken met zo’n 20 procent. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat bijna 10 procent van de ondervraagden zonder verlichting bij een bijna-ongeval (6 procent) of bij een ongeval (3 procent) betrokken is geweest.

Minister Harbers: “In het donker fietsen met verlichting is een stuk veiliger. Niet alleen omdat je dan zelf veel beter zichtbaar bent, maar ook omdat je zo de weg voor je goed kan zien. Het is hartstikke gevaarlijk om zonder verlichting in het donker te fietsen en daarom kun je een boete krijgen van 60 euro als je geen fietsverlichting hebt terwijl dat wel moet. Bereid je dus goed voor op deze kortere dagen en zorg dat je fietslampen goed werken.”

Meer fietsverlichting 

De cijfers van I&O Research laten zien dat inmiddels 86 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder vaste fietsverlichting heeft. Dat brengt met zich mee dat de kwaliteit van de verlichting goed is en dat de verlichting niet kan worden vergeten. De overige personen gebruiken veelal losse lampjes die zij zelf op hun fiets kunnen bevestigen. Vorig jaar toonden verschillende enquêtes al aan dat vooral jongeren vaak niet met goede verlichting op pad gaan.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring