Theorie-examen motorfiets en bromfiets aangepast

Laatste update 04 mei 2023 Leestijd: 2 min

Het theorie-examen voor motorfiets en bromfiets ziet er vanaf 1 juli 2023 anders uit. Het aantal examenvragen blijft gelijk, maar de slaagnorm wordt aangepast, er komt een nieuw uitslagformulier met uitgebreidere feedback en er worden meerdere soorten vragen gebruikt.

Naast ja-nee-vragen, zijn er straks ook meerkeuzevragen en sleepvragen. Nieuw zijn ook vragen over bijvoorbeeld milieuwetgeving en over nieuwe voertuigen zoals speed-pedelecs. Slagen doet een kandidaat voor het bromfietsexamen vanaf 1 juli bij 43 goede antwoorden van de vijftig vragen. Een kandidaat voor het motorrijbewijs heeft straks 41 goede antwoorden op vijftig vragen nodig om te slagen. Tot 1 juli slagen examenkandidaten bij 44 goede antwoorden op vijftig vragen.

De examenvragen worden onderverdeeld in acht onderwerpen. Aan het einde van het examen kan een kandidaat de fout beantwoorde vragen niet meer inzien omdat het CBR van mening is dat dit de kandidaten onvoldoende helpt. Het uitslagformulier geeft per onderwerp de score aan zodat te zien is op welk gebied bijspijkeren nodig is.

Het doel van de aanpassing van deze examens is om kandidaten nog beter voorbereid de weg op te laten gaan zodat ze verantwoord aan het verkeer kunnen deelnemen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring