Huurvoorwaarden zakelijke markt aangevuld met aansprakelijkheid roekeloos rijgedrag 

Laatste update 10 mei 2023 Leestijd: 2 min

De huurvoorwaarden voor de zakelijke markt zijn aangevuld rondom de aansprakelijkheid bij roekeloos rijgedrag. Voorheen viel schade wegens een verkeersfout onder het normale regime en was de aansprakelijkheid van de huurder in principe beperkt tot het overeengekomen eigen risico. Met de nieuwe bepaling kan in bepaalde gevallen meer dan het eigen risico in rekening worden gebracht. De nieuwe voorwaarden gelden vanaf 15 mei 2023 en kunt u nu al downloaden. 

Soms kan de huurder er niet zo veel aan doen, maar soms is het rijgedrag in de ogen van de branche ‘roekeloos’ en dus meer verwijtbaar. Denk hierbij aan appen of niet handsfree bellen tijdens het rijden, iemand opjagen in het verkeer of te hard rijden bij slechte weersomstandigheden. Het juridische begrip van ‘roekeloos rijden’ wijkt echter af van wat in de volksmond zo genoemd wordt. Daarom is artikel 9 lid 2 toegevoegd aan de huurvoorwaarden voor de zakelijke markt. Hierin wordt ‘roekeloos rijgedrag’ genuanceerd met concrete voorbeelden. Het biedt een handvat om in bepaalde gevallen meer dan het eigen risico in rekening te brengen. 

Tip: benoem richting uw zakelijke klant dat u als BOVAG-lid verplicht bent de verhuurvoorwaarden voor consumenten te gebruiken, maar dat deze zakelijke huurvoorwaarden alleen geadviseerd worden.  

Naast de Nederlandse, is er ook een Engelse versie beschikbaar. Zowel als druk- en als printbestand. Heeft u vragen over deze of andere BOVAG-voorwaarden, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met BOVAG Ledenadvies

Download de zakelijke huurvoorwaarden

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring