Een derde caravans afgekeurd; remsysteem grootste probleem

Laatste update 12 mei 2023 Leestijd: 2 min

Bijna een derde (30,3 procent) van de caravans die in 2022 een BOVAG Onderhoudsbeurt onderging, werd pas na een of meerdere reparaties goedgekeurd. BOVAG vraagt daar vandaag aandacht voor in de media.

Uit een steekproef van 3.022 caravans die een BOVAG Onderhoudsbeurt volgens het Amtek-systeem ondergingen, blijkt dat 917 daarvan (30 procent) pas werden goedgekeurd na een of meer reparaties. De meest geconstateerde afkeurpunten betroffen het remsysteem (60 procent): de losbreekkabel, remmen of de stabilisator. Bij 15 procent van de afgekeurde caravans vertoonde de gasinstallatie defecten. 12 procent werd afgekeurd op het onderstel: met name de assen, versleten schokbrekers of de banden. 

Bij deze cijfers is het belangrijk om te vermelden dat dit caravans betreft waarvan de eigenaar zélf besloot om een inspectie te laten uitvoeren. In Nederland is immers geen verplichte periodieke keuring voor caravans. Het zijn dus caravans waarvan de eigenaar bovengemiddeld veel aandacht heeft voor onderhoud en veiligheid. Met dat in het achterhoofd is de conclusie gerechtvaardigd dat beschouwd over het gehele park van caravans, de noodzaak tot reparatie en onderhoud waarschijnlijk nog veel hoger is.

Verontrustend

BOVAG vindt het afkeurpercentage verontrustend. Of het nu gaat om versleten remmen, verduurde banden of een verouderde gasinstallatie: het niet constateren en niet verhelpen van deze euvels levert een fors veiligheidsrisico op. Voor de eigenaar van de caravan en voor medeweggebruikers. BOVAG adviseert om zelf bij aanvang van het seizoen gasslangen en banden te controleren op scheurtjes en op datum en daarnaast minimaal één keer per twee jaar de caravan te laten controleren door een vakman.

Meer tips staan hier. BOVAG-leden kunnen hun klanten ook naar die site verwijzen.

Gebruikte cijfers zijn gebaseerd op de keuringsdata van het Amtek-systeem van Aboma, dat onder andere de BOVAG Onderhoudsbeurt faciliteert en de BOVAG-keurmeesters certificeert. In totaal ondergingen vorig jaar ruim 50.000 caravans de BOVAG Onderhoudsbeurt.

Tijdens de BOVAG Pitstop op Lake Resort Beekse Bergen controleren BOVAG-keurmeesters komende zondag aanwezige caravans. De BOVAG Pitstop vindt plaats tijdens de ANWB Ledendagen. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring