CBR pakt wachttijden taxi-examen aan 

Laatste update 30 mei 2023 Leestijd: 2 min

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft aangekondigd maatregelen te nemen om de capaciteit voor taxi-examens branche te vergroten en beter te benutten. Zo worden de reserveringsregels aangepast en worden er 25 extra examinatoren aangesteld. 

Er is momenteel veel vraag naar taxi-examens door de grote behoefte aan nieuwe chauffeurs, zowel voor reguliere taxiritten als voor georganiseerd vervoer zoals scholen, buitenschoolse opvang en ouderenvervoer. Dat heeft geleid tot oplopende wachttijden voor het betreffende examen. 

Extra examinatoren  

Om die wachttijden aan te pakken, neemt het CBR 25 nieuwe examinatoren aan. Een eerste groep examinatoren is al opgeleid en aan het werk, terwijl de tweede groep naar verwachting hun opleiding medio 2024 afrondt. Voor de derde groep examinatoren is het wervings- en selectieproces nog gaande. 

Omdat een deel van de ingekochte examens door opleiders niet benut wordt, kunnen praktijkexamens vanaf 1 juni alleen nog gereserveerd worden via een opleider. En om te voorkomen dat kandidaten onvoldoende voorbereid naar het examen komen kan een kandidaat na de tweede keer zakken op zijn vroegst steeds pas na vijf weken opnieuw examen doen. Bij een afgebroken examen wegens verkeersonveilig gedrag is de wachttijd zelfs tien weken. Het CBR adviseert kandidaten deze periode te benutten voor extra lessen. 

Eerst theorie 

Vanaf 1 september geldt dat de verdeling van de beschikbare examenplekken en de regels rondom reserveren veranderen voor opleiders. Hierover zijn de opleiders geïnformeerd.  En praktijkexamen doen mag van 1 september pas als de kandidaat het theorie-examen gehaald heeft.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring