BOVAG-lijst: energiezuinige scheepsmotoren mét investeringsaftrek (EIA)

Laatste update 26 mei 2023 Leestijd: 2 min

BOVAG Energiesystemen en Revisie heeft, in nauwe samenwerking met RVO, een actuele lijst opgesteld van scheepsmotoren die in aanmerking komen voor de EnergieInvesteringsAftrek (EIA). Dat scheelt de aanvrager de nodige administratieve rompslomp en dus tijd.

Wie bij het vervangen van een scheepsmotor kiest voor een motor die minder dan 195 gram brandstof per kWh verbruikt, kan aanspraak maken op de EIA. De investering in de energiezuinige motor mag voor 45,5 procent afgetrokken worden van de winst, zodat minder winstbelasting betaald hoeft te worden. 

Actuele lijst 

Aanvragen van de EIA kan bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Samen met die organisatie heeft BOVAG een actuele lijst opgesteld van motoren die voor EIA in aanmerking komen. Zodat individuele aanvragen niet steeds opnieuw beoordeeld hoeven te worden. 

De EIA komt bovenop de subsidie voor aanschaf van Stage V scheepsmotoren. Voor deze subsidie is in 20123 8 miljoen euro beschikbaar. Het maximale subsidiebedrag per aanvraag is voor 2023 verhoogd van 200.000 naar 400.000 euro. 

BOVAG presenteert de nieuwe lijst deze week op de binnenvaartbeurs Maritime Industry in Gorinchem. De lijst met geschikte scheepsmotoren staat hier. En wordt waar nodig steeds actueel gemaakt. 

Meer informatie over EIA staat hier

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring