Financiële hulp met WKR

Laatste update 15 maart 2023 Leestijd: 4 min

De werkkostenregeling (WKR) biedt werkgevers de mogelijkheid om medewerkers met geldzorgen te helpen. Met deze regeling is het mogelijk om medewerkers onbelaste vergoedingen of vrijstellingen te geven. Zowel werkgever als werknemer hoeven over deze vergoedingen geen belasting te betalen en eventuele rechten op inkomensafhankelijke bijdragen als huur-, zorg-, of kinderopvangtoeslag blijven bestaan. Lees verder voor de voorwaarden van het bieden van financiële hulp op deze manier.

Wat is de WKR ook al weer?

Als werkgever is het mogelijk om onder de WKR een vastgesteld percentage van de totale fiscale loonsom (de salarissen van alle medewerkers bij elkaar opgeteld) dit heet ‘vrije ruimte’, onbelast te besteden aan extra arbeidsvoorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld besteed worden aan:
  • onbelaste vergoedingen
  • verstrekkingen (denk aan een kerstpakket of een verjaardagscadeau)
  • terbeschikkingstellingen (bijvoorbeeld een fiets van de zaak)

Daarnaast is het onder voorwaarden mogelijk dat bepaalde vergoedingen niet ten koste gaan van de vrije ruimte; de gerichte vrijstellingen. Voorbeelden daarvan zijn:
  • een abonnement voor het openbaar vervoer
  • reiskostenvergoeding tot € 0,21 per kilometer
  • verhuiskosten vanwege werk

Wanneer u gebruik wilt maken van gerichte vrijstellingen, moet u voldoen aan ‘het noodzakelijkheidscriterium: de vergoeding of verstrekking moet noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden die de medewerker verricht. 

Hoe werkt de WKR?

Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt u geen loonbelasting. De vrije ruimte wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Voor 2023 is de vrije ruimte voor het fiscale loon tot en met € 400.000 vastgesteld op 3,0 procent. Over het bedrag van de loonsom boven de € 400.000 is de vrije ruimte 1,18 procent. 

Als de extra’s die worden uitgekeerd aan uw personeel opgeteld onder het bedrag van de vrije ruimte blijft, dan hoeft u daarover geen loonbelasting te betalen. Het is aan u zelf aan hoeveel en welke medewerker(s) u deze vrije ruimte besteedt.

Zijn de kosten echter hoger dan de vrije ruimte, dan moet over het gedeelte dat boven de grens komt, tachtig procent loonbelasting worden betaald in de vorm van een eindheffing. U hoeft hierover geen premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zorgverzekeringswet te betalen. U hoeft ook geen bijdrage Zorgverzekeringswet in te houden.

Meer informatie over het berekenen van de vrije ruimte en de eindheffing staat in hoofdstuk 10 van het Handboek Loonheffingen 2023.

Geldzorgen bij medewerkers

Volgens het Nibud lopen er bij meer dan de helft van alle bedrijven medewerkers rond met schulden. Na de afgelopen maanden, met hoge energieprijzen en inflatie, is de verwachting dat dit de komende tijd verder oploopt.

Naast gebruikmaken van de ruimte die de WKR biedt, zijn er ook ander mogelijkheden om een werknemer met geldzorgen te helpen. Via geldfit.nl/bovag kan de werknemer zelf inzicht krijgen in de eigen financiële situatie. Andere mogelijkheden staan uitgelegd in het dossier Geldzorgen bij medewerkers.

Vragen

Voor vragen over de mogelijkheden om medewerkers financieel te helpen, kunnen BOVAG-leden uiteraard ook contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of op 030-65 95 300.

Lees ook:


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring