BOVAG: "Plan maatregelen met langere terugverdientijd opnemen in Energiebesparingsplicht is onhaalbaar" 

Laatste update 30 maart 2023 Leestijd: 3 min

Als het aan het IBO Klimaatbeleid ligt, moeten ondernemers al in 2024 aan een veel langere lijst van maatregelen voldoen binnen de Energiebesparingsplicht. Deze lijst bestaat op dit moment uit energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Plan is om in 2024 aan die lijst ook maatregelen toe te voegen met een terugverdientijd van tien jaar. Volgens BOVAG is dat onhaalbaar. 

Deze extra maatregel is bedacht om versneld CO2-uitstoot te verminderen. Samen met MKB Nederland zal BOVAG met name aandacht inzetten op haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de maatregelen voor het mkb. De IBO-voorstellen worden eind april door het kabinet besproken. Eind mei komt het kabinet dan met zijn aanvullend klimaatpakket, waarbij het zijn keuze heeft gemaakt uit het IBO-palet. Hopelijk getuigt dat van realisme en oog voor het mkb. 

Actuele lijst 

De Energiebespaarplicht wordt dit jaar geactualiseerd en kent een lijst aan maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar die bedrijven met een verbruik van meer dan 50.000 kWh stroom en/of meer dan 25.000 m3 gas verplicht zijn te nemen. Díe nieuwe lijst met maatregelen wordt eind deze maand gepubliceerd. Daarnaast geldt dat deze bedrijven verplicht zijn hierover in december 2023 te rapporteren. Dat is al heel ingrijpend voor ondernemers. Het zou niet fair zijn en onhaalbaar om ‘tijdens het spel de spelregels aan te passen’ Dat trekt een te zware wissel op de bedrijfsvoering”, aldus BOVAG. 

Terugverdientijd 

De lijst met maatregelen die deze maand wordt gepubliceerd met de huidige vijf jaar terugverdientijd is mede door de BOVAG-lobby naar een realistischere opgave getrokken zodat de uitbreiding van maatregelen uitvoerbaar blijft. Het is voor ondernemers al behoorlijk uitdagend om de maatregelen uit te voeren met de huidige problemen rondom netcapaciteit en lastige en tijdrovende toegang tot financiële regelingen of subsidies. BOVAG is van mening dat gerichte handhaving meer zoden aan de dijk zet. De huidige vorm van handhaving, met veel willekeur, is BOVAG een doorn in het oog.  Deze zou eerder kwalitatief dan kwantitatief moeten worden ingezet. Aansluiting van de Omgevingsdiensten bij het DEB-platform dat diverse brancheorganisaties ondersteunen zou daarbij zeker helpen, evenals het erkennen van natuurlijke investeringsmomenten van een ondernemer. Deze uitleg kunnen ondernemers op het DEB-platform in de planningsmodule opnemen. Een dergelijk planningsdocument heeft meer draagvlak en leidt tot eerlijke, haalbare en kwalitatieve handhaving.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring