Minister Harbers: 'data is van autorijder'

Laatste update 26 juni 2023 Leestijd: 3 min

Tijdens het commissiedebat Auto heeft minister Harbers erkend dat autorijders zeggenschap moeten hebben over de data die een auto produceert. Dat is een standpunt dat BOVAG al veel langer huldigt en waarvoor BOVAG een Europese en nationale lobby voert om dat beter wettelijk te regelen.

VVD-kamerlid Daniel Koerhuis kaartte het onderwerp aan in het commissiedebat. Hij maakt zich zorgen over de lobby van grote autolanden om de datastroom naar autofabrikanten te beschermen. Maar wat hem betreft zijn de autorijders eigenaar van die data en moet zij bepalen wat daar mee gebeurt. Te meer daar er ook autofabricerende landen zijn waar fabrikanten verplicht zijn data door te geven aan de overheid.  

Minister Harbers gaf aan dat er al gewerkt wordt aan specifieke regelgeving in Europa op dit gebied. Nederland zet zich daarbij volgens Harbers al actief in voor het principe dat een bestuurder van een voertuig zeggenschap moet hebben over de data die door zo'n slim voertuig wordt genereerd. Belangrijk is daarbij dat de persoonsgegevens worden beschermd en dat de automobilist bewuste keuzes kan maken om de datastroom aan- of uit te zetten. 

Extra wetgeving 

Het VVD-kamerlid denkt dat er ook extra nationale wetgeving nodig is. Volgens Koerhuis zijn we er nog op tijd bij en kunnen we in Europa 'het initiatief pakken'. Nederland moet voorop lopen op het gebied van autodata. Koerhuis wil graag dat Nederland samen met BOVAG een Nederlands positionpaper schrijft, en dat moet klaar zijn vóór het wordt besproken in de Europese Transportraad.

De minister belooft de Kamer het dossier te volgen en in het najaar uitvoerig inzicht te geven in de stand van zaken en de inzet van Nederland voor de Europese Transportraad. BOVAG blijft zich inzetten voor een goede en snelle invoering van sectorspecifieke wetgeving voor voertuigdata. 

Transportraad 

De 'Transportraad', formeel de Raad TTE, werkt aan de uitvoering van de EU-doelstellingen op het gebied van vervoer, telecommunicatie en energie. De samenstelling en het aantal zittingen van de Raad TTE verschillen naargelang de onderwerpen op de agenda: 
  • de ministers van Vervoer komen gewoonlijk 4 keer per jaar bijeen 
  • de ministers van Energie 3 of 4 keer per jaar 
  • de ministers van Telecommunicatie 2 keer per jaar 
Ook de betrokken Eurocommissarissen nemen aan de zittingen deel. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring