Aanvragen subsidie praktijkleren weer mogelijk

Laatste update 03 augustus 2023 Leestijd: 3 min

Begeleidt u één of meer BBL’ers? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling Praktijkleren. U vraagt de subsidie aan het eind van een school- of studiejaar aan, na afloop van de begeleiding. Het loket om deze subsidie over het studiejaar 2022-2023 aan te vragen is sinds 2 juni geopend. Aanvragen is mogelijk tot en met 15 september 2023 om 17.00 uur.

De subsidie is bedoeld als een tegemoetkoming in de kosten die u maakt voor de begeleiding van een leerling. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet u in ieder geval een erkend leerbedrijf zijn en aantoonbaar een BBL’er begeleid hebben in het schooljaar 2022-2023. Alle voorwaarden leest u hier.

Hoe hoog is de subsidie?

Per leerling kunt u maximaal € 2.700 krijgen per schooljaar. De hoogte van de subsidie is mede afhankelijk van het aantal weken waarin de leerling praktijkbegeleiding van u kreeg. Het ministerie OCW verwacht dat het subsidiebedrag voor MBO-studenten dit studiejaar lager uitvalt. Men denkt aan € 2.300 per leerplaats (zonder dit bedrag te garanderen). Jaarlijks wordt namelijk een maximaal subsidiebudget per onderwijscategorie vastgesteld. Voor het MBO is dat dit studiejaar ruim € 256 miljoen. Als dit bedrag overschreden wordt, dan wordt het budget evenredig over de ingediende aanvragen in die categorie verdeeld. De verwachting is dat zo'n verdeling dit jaar nodig is.

Waar kan ik de subsidie aanvragen?

U vraagt de subsidie online aan via het eLoket op mijn.rvo.nl. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau drie met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig. Uiterlijk eind december ontvangt u de beslissing over de subsidie. Betaling volgt binnen twee weken na de subsidievaststelling.

Toekomst van de regeling

De bestaande subsidieregeling loopt tot en met dit studiejaar. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is van plan de regeling met vijf jaar te verlengen. In het begin van het nieuwe studiejaar 2023/2024 verwachten we hier definitief en inhoudelijk meer duidelijkheid over te kunnen geven. Onder andere via VNO-NCW praat BOVAG mee over de plannen. 

Meer informatie en vragen

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Heeft u vragen over de Subsidieregeling Praktijkleren? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring