Registratie trucks plust met 20 procent

Laatste update 07 juli 2023 Leestijd: 2 min

Over de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 8.750 trucks verkocht: dat is een stevige plus van 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar toen er 7.141 nieuwe trucks werden geregistreerd.

Deze officiële cijfers zijn afkomstig van BOVAG, RAI Vereniging en RDC.

Lange tijd heeft de levering van trucks onder druk gestaan. Eerst door corona, daarna door de oorlog in Oekraïne, wat met name impact had op de beschikbaarheid van onderdelen en grondstoffen voor de bouw van trucks. Eén truckmerk moest daardoor in deze periode zelfs een tijdelijke orderstop instellen. Inmiddels normaliseert de situatie en worden achterstanden weggewerkt. Dat verklaart voor een groot edeel de hogere registraties van nu.

Investeringsbereidheid

Nu de leveringen weer goed op gang komen, worden er echter ook weer meer trucks besteld. De sector constateert een goede investeringsbereidheid om oudere voertuigen te vervangen. Dit heeft deels te maken met de doorontwikkeing van de Euro VI motoren, die alsmaar zuiniger worden. Vanwege de bijbehorende brandstofbesparing, kan het zinvol zijn om nieuwe voertuigen in te zetten.
Bovendien mogen bakwagens met toelating vanaf 2019, en trekkers met toelating vanaf 2014, tot 2030 de zero-emissie-zones in stedelijk gebied in. Ondanks de huidige economische onzekerheid zijn er momenteel dus genoeg redenen om toch over te gaan tot de aanschaf van nieuwe trucks of te kiezen voor vervanging.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring