Let op: roetfilter verwijderen mag niet

Laatste update 04 juli 2023 Leestijd: 2 min

In de branche is enige verwarring ontstaan over het verwijderen van roetfilters. Het uitschrijven van een roetfilter is niet hetzelfde als het verwijderen van een roetfilter. Het uitschrijven is in bepaalde omstandigheden toegestaan, terwijl het verwijderen verboden is. 

Bij de invoering van de deeltjesteller in de apk is het voor bepaalde auto’s mogelijk geworden om het roetfilter uit te schrijven. Na het uitschrijven van het roetfilter kan dan worden volstaan met een OBD-meting en eventueel een roetmeting. 

Verbod

Voertuigeigenaren vragen wel eens het roetfilter te verwijderen. Het verwijderen van een roetfilter uit een dieselauto of -bestelwagen is echter al enige jaren verboden. Dit valt onder het manipuleren van een voertuig en leidt ertoe dat het voertuig niet meer aan de typegoedkeuring voldoet. De auto is dan volgens Europese regels ineens geen auto meer. De eigenaar van het voertuig kan hierdoor in problemen komen. Als een autobedrijf een auto zonder roetfilter verkoopt kan een bedrijf hierop aangesproken worden, omdat het product niet voldoet aan de eisen.

Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring