Kabinet valt, Rutte vertrekt; BOVAG zet gevolgen voor ondernemers op een rijtje

Laatste update 14 juli 2023 Leestijd: 3 min

Met de val van het kabinet en het vertrek van premier Rutte zijn er behoorlijke veranderingen te verwachten. BOVAG zet op een rijtje wat dat betekent.

Fase 1: Onderwerpen worden controversieel verklaard

Het eerste dat de Tweede Kamer gaat doen na het zomerreces, is bespreken welke onderwerpen nog wel door de Tweede Kamer worden behandeld en welke onderwerpen niet. Onderwerpen die niet worden behandeld zijn 'controversieel', omdat ze onderhevig zijn aan partijpolitiek.  

BOVAG zal evenals vele andere lobbyorganisaties, aan departementen en Tweede Kamerfracties aangeven welke onderwerpen het graag verder willen behandelen. Dat zijn, wat betreft BOVAG zaken waarvan de voorbereiding of de kamerbehandeling moet doorgaan. Voorbeelden zijn de voorbereiding voor Betalen naar Gebruik, evenals het doorvoeren van gewichtscorrectie van EV op het moment dat die MRB moet gaan betalen.

Een onderwerp dat gezamenlijk binnen VNO-NCW en MKB-Nederland wordt opgepakt, is het doorzetten van de uitvoering van het Sociaal Akkoord. Dat betreft maatregelen om de scheefgegroeide flexmarkt te repareren.

Verder monitort BOVAG scherp op wat er gaat gebeuren ten aanzien van het stikstofdossier, dat ook voor mobiliteit van belang is. Er is volop noodzaak om snel met goede nieuwe plannen en wetgeving te komen. Denk aan het verlammende effect voor woningbouw en nieuwe infrastructuur. BOVAG zal daar via VNO-NCW aandacht voor vragen.

Fase 2: Miljoenennota Prinsjesdag

Als gevolg van de val van het kabinet zal de miljoenennota op Prinsjesdag 'beleidsarm' zijn. Desondanks zit BOVAG hier scherp op de bal. Het kabinet is voornemens om de verhoging van energiebelasting door te voeren. BOVAG is daar, evenals VNO-NCW, MKB-Nederland en andere partijen op tegen, omdat het beoogde effect, namelijk het stimuleren van de overstap van gas naar elektrisch, momenteel niet of nauwelijk kan plaatsvinden vanwege netcongestie. Deze belastingmaatregel moet wat betreft BOVAG van tafel of worden uitgesteld.

Fase 3: Verkiezingsprogramma politieke partijen

Niet alleen de politieke partijen, maar ook maatschappelijk organisaties gaan zich nu voorbereiden op nieuwe verkiezingen. BOVAG werkt de komende tijd aan een uitgebreide wensen- en ideeĆ«nlijst, onder meer op het gebied van autofiscaliteit, stimuleren van fietsgebruik, verduurzaming Nederland in zijn algemeenheid en ondernemingen in het bijzonder, vergroting van de verkeersveiligheid en tal van ondernemerszaken. De diverse politieke partijen zullen hiermee worden gevoed, in de hoop dat die wensen en ideeĆ«n hun weg vinden naar de diverse verkiezingsprogramma's. 

Praat mee met BOVAG

Op donderdag 31 augustus organiseert BOVAG een bijeenkomst waar Rogier Kuin, teamleider BOVAG public affairs & onderzoek, en BOVAG-voorzitter Han ten Broeke stilstaan bij de actuele stand van zaken, de standpunten van BOVAG en de input voor de verkiezingsprogramma's.
Tijdens deze bijeenkomst is uiteraard ook alle ruimte voor input en feedback van de leden, over bijvoorbeeld verduurzaming van mobiliteit, autobelastingen, betalen naar gebruik en het stimuleren van EV's.
Leden kunnen zich hier aanmelden voor de bijeenkomst. 

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring