Voorkom faillissement en hou regie met WHOA

Laatste update 01 februari 2023 Leestijd: 4 min

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen, maar ziet u wel goede kansen om (een deel van) uw bedrijf weer levensvatbaar te krijgen? Of is er geen toekomstperspectief meer en wilt u financieel afwikkelen? Overweeg dan de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord). Hiermee treft u zelf een regeling met uw schuldeisers die wordt goedgekeurd door een rechter. In tegenstelling tot een faillissement (waarbij de curator uw bedrijf overneemt) houdt u met de WHOA-regeling zelf de regie over uw bedrijf en blijft u de baas over uw eigen financiële situatie. De WHOA-procedure is kort maar ook complex. Schakel daarom de hulp in van een juridisch adviseur.

Voorheen kon een akkoord over het afbetalen van schulden alleen worden bereikt als alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemden. Elke betrokkene kon weigeren om in te stemmen, om zo een betere positie voor zichzelf te creëren. Hierdoor was het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om tot overeenstemming te komen, waardoor een bedrijf alsnog faillissement moest aanvragen. Bij een faillissementsprocedure is de ondernemer afhankelijk van zijn schuldeisers en kan hij, afhankelijk van de rechtsvorm van het bedrijf, ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. 

Rechter ‘homologeert’ akkoord met schuldeisers

Met de in 2021 ingevoerde maar nog vrij onbekende Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan het voorkomen van een faillissement niet meer worden gedwarsboomd door een individuele schuldeiser of aandeelhouder. De rechter beoordeelt de eerlijkheid van de procedure en de verdeling, en na het ‘homologeren’ (goedkeuren) van het akkoord door de rechter, wordt het akkoord ook opgelegd aan schuldeisers die onterecht medewerking weigeren. Het doel van de wet is om hiermee het aantal faillissementen terug te dringen.

Herstructurering levensvatbare bedrijfsactiviteiten

Ondernemingen die vanwege een te zware schuldenlast failliet dreigen te raken maar beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn, kunnen door deze wet makkelijker doorgaan en een faillissement voorkomen. Rendabele bedrijfsactiviteiten kunnen worden geherstructureerd, voordat zij in faillissement belanden. Dit draagt bij aan behoud van werkgelegenheid. 

Zachte landing bij bedrijfsbeëindiging

Een bedrijf waarvoor stoppen de beste overweging is, krijgt met de WHOA de kans op een ‘zachte landing'. Een gecontroleerde afwikkeling, waarbij schuldeisers doorgaans in een betere positie worden gebracht dan wanneer een faillissement plaatsvindt, is gunstiger. Een faillissementsprocedure is namelijk duur en kan lang duren. Bovendien heeft een faillissement heftige gevolgen voor de schuldenaar, die bij een persoonlijke aansprakelijkheid alles kan kwijt raken wat hij heeft opgebouwd. Kortom, bij deze zachte landing zijn naast de ondernemer ook de schuldeisers gebaat.

Stappenplan

De website van de Kamer van Koophandel biedt uitgebreide informatie over de WHOA. U vindt er onder meer een routekaart met alle stappen die u moet zetten om de WHOA aan te vragen. Belangrijk om te weten is dat de WHOA-procedure kort is, maar ook ingewikkeld. Begin daarom op tijd met voorbereiden. Ook moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Om u te helpen kunt u een juridisch of financieel adviseur inschakelen. 

Gratis advies

De adviseurs van de Stichting Ondernemersklankbord (OKB) kunnen u gedurende zes maanden kosteloos helpen bij een faillissement of doorstart. De OKB-adviseur kan bijvoorbeeld met u een analyse maken van uw organisatie, kijken hoe de (financiële) situatie van uw organisatie is en welke mogelijkheden u heeft. Ook kan de adviseur u helpen en begeleiden om dit proces in gang te zetten.

De WHOA in het kort

  • Is een regeling die u zelf treft met uw schuldeisers
  • De rechter keurt de regeling goed (=homologatie)
  • De regeling geldt voor alle schuldeisers
 

De voordelen van de WHOA

  • Zelf de regie over uw financiële situatie
  • Doorgaan met levensvatbare activiteiten
  • Bedrijf beëindigen met een zachte landing
  • Voorkomt een (persoonlijk) faillissement
  • Duurt minder lang dan een failissementsprocedure

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring