Mag u straks nog met uw lestruck de binnenstad van uw gemeente in? Check het op tijd!

Laatste update 18 januari 2023 Leestijd: 3 min

Tientallen gemeenten stellen vanaf 2025 een zogeheten zero-emissiezone (ZE-zone) in. Bestel- en vrachtauto’s die de ZE-zone in willen moeten dan volledig uitstootvrij zijn. Lest u in zo’n ZE-zone, is uw CBR-locatie daar gevestigd, of bent u met uw bedrijf in zo’n zone gevestigd, dan krijgt u hier mogelijk mee te maken. We adviseren u om nu al te controleren of uw gemeente een ZE-zone in gaat voeren en of uw lesvrachtauto’s of -bestelauto’s de zone straks nog in mogen, zodat u uzelf tijdig kunt voorbereiden.

Bereid u voor door deze stappen te volgen:

1. Controleer of uw gemeente een ZE-zone instelt
Op de website www.opwegnaarzes.nl. kunt u checken of uw gemeente plannen heeft voor een ZE-zone. Zo’n ZE-zone is overigens strenger dan een milieuzone. 

Belangrijk om te weten is dat een gemeente de zone pas mag invoeren als de invoering daarvan vier kalenderjaren tevoren werd bekend gemaakt. Niet alle gemeenten communiceren even duidelijk over de invoering, dus het is goed om dit na te trekken.

Gemeenten hebben ontheffingsregelingen voor bedrijven die mogelijk in hun bedrijfsvoering belemmerd worden na de komst van een ZE-zone. Maar het is wel raadzaam hier vroegtijdig het gesprek met uw gemeente over aan te gaan. Waar nodig kan BOVAG u hierbij ook adviseren.

2. Check of uw huidige lesvoertuigen de ZE-zone in mogen
In de ZE-zone gelden in de eerste jaren overgangsregels voor verschillende voertuigen. Ga daarom na tot wanneer uw huidige voertuigen de ZE-zone in mogen. Gebruik hiervoor de kentekencheck en het overzicht van regels per voertuigcategorie op de website www.opwegnaarzes.nl

3. Stap over op een emissieloos voertuig
Mogelijk moet u uw voertuigen eerder vervangen dan u van plan was. Gaat u binnenkort nieuwe voertuigen aanschaffen of leasen? Hou dan gelijk rekening met de nieuwe regels. Er bestaan diverse subsidieregelingen voor de aanschaf van emissieloze vrachtauto’s en bestelauto’s en laadpalen.

Meer informatie
Op www.opwegnaarzes.nl vindt u alle informatie over de ZE-zones zoals een uitgebreid stappenplan om u voor te bereiden, uitleg over subsidieregelingen en veelgestelde vragen.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring