Verzuimpercentage mobiliteitsbranche in 2022 gestegen

Laatste update 24 februari 2023 Leestijd: 3 min

Het bruto ziekteverzuimpercentage in de mobiliteitsbranche is in 2022 gestegen naar 4,8 procent ten opzichte van 4,4 procent in 2021. Het netto ziekteverzuim, waarbij rekening wordt gehouden met gedeeltelijk herstelde medewerkers, is ook gestegen en is vastgesteld op 4,0 procent.

Dit blijkt uit de brancherapportage verzuimcijfers 2022 van ArboNed. Ter vergelijking: het ziekteverzuim in Nederland was volgens het CBS in het derde kwartaal van 2022 vijf procent. Specifiek in de economische activiteit ‘Handel’ waar de verkoop en reparatie van auto’s en motoren onder valt, was het verzuimpercentage in het derde kwartaal van 2022 volgens het CBS 4,5 procent. 

Het gemiddelde verzuimpercentage in de branche is een goede meetlat om het verzuim in het eigen bedrijf tegen af te zetten. De volledige brancherapportage met een overzicht van de verzuimcijfers van 2019 tot en met 2022 is onderaan dit bericht te downloaden. 

Oorzaken en oplossingen 

Het korte verzuim is gestegen dit jaar. Net als in voorgaande jaren laat de brancherapportage zien dat de verzuimduur toeneemt naarmate de leeftijd van de medewerker oploopt. Maar in de categorie 55+ is wel een daling te zien van de gemiddelde verzuimduur afgezet tegen de voorgaande jaren.  

Stappenplan verzuim en re-integratiesubsidies voor MvT-bedrijven 

Bij ziekteverzuim komt er veel op de medewerker en de leidinggevende af. Om hierbij te helpen, heeft OOMT een stappenplan ontwikkeld waarin voor elke fase van het ziekteverzuim staat beschreven wat u moet doen. In het stappenplan vindt u ook hoe u verzuim kunt voorkomen en welke professional er met u kan meedenken. 

Daarnaast kunnen bedrijven die vallen onder de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf re-integratiesubsidies aanvragen wanneer een medewerker na een periode van arbeidsongeschiktheid weer aan het werk gaat. Welke subsidies dat betreft en hoe u deze subsidie aanvraagt leest u hier

Vragen? 

Heeft u vragen over arbeidsongeschiktheid en verzuim? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl

Download Brancherapportage verzuimcijfers 2019-2022 ArboNed 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring