Mag een apk-rit tijdens de schorsingsperiode van een voertuig?

Laatste update 21 februari 2023 Leestijd: 4 min

Tijdens de schorsing van een voertuig kan de apk verlopen. De Belastingdienst heeft BOVAG laten weten dat het onder voorwaarden is toegestaan om met een geschorste auto, camper of bestelwagen naar de apk te rijden. Daardoor is het niet nodig om het voertuig eerst uit de schorsing te halen of te wachten tot na de schorsing. De regels goed volgen is daarbij wel belangrijk, anders kan dit een boete opleveren. 

De eigenaar van bijvoorbeeld een auto, camper of bestelwagen betaalt motorrijtuigenbelasting aan de Belastingdienst. Dit is meestal de persoon op wiens naam het voertuig is tenaamgesteld bij de RDW. Als de eigenaar het voertuig langere tijd niet gebruikt, kan hij ervoor kiezen om het voertuig te laten schorsen via de RDW. Er hoeft tijdens de schorsingsperiode namelijk geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Er moet dan wel worden voldaan aan de schorsingsvoorwaarden. Zo mag er met het voertuig tijdens de schorsingsperiode géén gebruik gemaakt worden van de weg. Dit betekent: niet rijden op de weg, maar er ook niet op stilstaan of parkeren. Onder strikte voorwaarden mag er tijdens de schorsing in een aantal gevallen wél de weg op worden gegaan, het meest voorkomende geval is een apk-rit. 

Apk-rit

Volgens de Belastingdienst is er sprake van een apk-rit als op de dag van de apk via de kortste route naar de keuring wordt gereden en weer terug. Als bij een controle van de Belastingdienst blijkt dat het voertuig tijdens de schorsingsperiode de weg is opgegaan, moet aangetoond worden dat er op dat moment een apk-rit is gemaakt. 

Aantonen

Van elke apk wordt een rapport opgesteld door de keurmeester: een goedkeurings- of een afkeuringsrapport. Dit is de beste manier om mee aan te tonen dat er een apk-rit is gemaakt. Ook moet onderbouwd worden dat de kortste route naar en van de apk terug is gemaakt. Als men geen apk-rapport (meer) heeft, dan moet op een andere manier aangetoond worden dat er een apk-rit op de dag van de apk is gemaakt, bijvoorbeeld door een afspraakbevestiging voor de apk, de factuur met de datum waarop de apk is uitgevoerd of andere documenten waaruit blijkt dat de rit en de apk op dezelfde dag plaatsvonden. Voorbereidende werkzaamheden in het kader van de apk vallen overigens niet onder de apk en dus ook niet onder een apk-rit. 

Naheffingsaanslag en boete

Als de eigenaar van het voertuig niet kan aantonen dat er sprake is van een apk-rit, kan dat een boete opleveren. De Belastingdienst kan dan een bedrag van maximaal één jaar aan motorrijtuigenbelasting voor het voertuig naheffen, verhoogd met een boete van honderd procent. Om deze naheffingsaanslag met boete te voorkomen, is het dus wijs om de regels nauwkeuring na te leven. Bewaar documenten, zoals het apk-rapport, daarom goed.

Boete na verlopen apk

Er zijn ook mensen die wachten tot na de schorsing om naar de apk gaan. Op het moment dat de schorsing verloopt en ook de apk is verlopen, kreeg men automatisch een boete voor het niet tijdig voldoen aan de apk-plicht. De RDW is nu coulanter en stuurt de boete pas als er veertien dagen na de schorsing nog geen apk is laten uitvoeren.

Vragen?

Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst. Bij vragen kunt u of uw klant ook contact opnemen met de Belastingtelefoon Auto: (0800) 0749.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring