Vervalser tenaamstellingcodes dupeert auto- en camperbedrijven

Laatste update 15 december 2023 Leestijd: 2 min

BOVAG heeft het signaal gekregen dat een BOVAG-bedrijf het slachtoffer zou zijn geworden van oplichting bij de inkoop van een camper. De oplichter zou een bedrijf uit Zuid-Holland zijn dat voornamelijk handelt in Amerikaanse voertuigen. Opvallend is dat dit bedrijf tenaamstellingscodes op het RDW-document zou hebben vervalst. 

Het bedrijf benadert afgelopen maand het camperbedrijf met de vraag of het een (ingeruilde) camper wil kopen. Na de bezichtiging van de camper, wordt de koop gesloten. De volgende dag zou de tenaamstellingscode overhandigd worden aan de camperondernemer en kan het kampeervoertuig opgehaald worden. Het camperbedrijf krijgt dan echter te horen dat de codes er nog niet zijn en dat de levering niet kan plaatsvinden. Er is veel contact tussen beide partijen, maar uiteindelijk wordt de camper niet geleverd en krijgt de ondernemer zijn geld niet terug. Het camperbedrijf heeft een advocaat ingeschakeld, die beslag heeft gelegd op de woning en zakelijke rekening van de andere partij. Het camperbedrijf heeft het bedrag voor de camper nog steeds niet teruggekregen. Er zouden inmiddels meerdere gedupeerde bedrijven door heel het land zijn en de schade zou al rond de één miljoen euro bedragen. 

Let op

Wat kunt u doen om een situatie als deze te voorkomen? BOVAG adviseert u te wachten tot het voertuig succesvol is overgeschreven, en daarna te betalen. Let ook extra goed op de tenaamstellingscodes. In dit geval zou de oplichter de tenaamstellingscodes hebben vervalst. Dat wekte de verwachting dat het voertuig succesvol was overgeschreven. De tenaamstellingscodes in het document hadden echter een ander lettertype dan dat wordt gebruikt door de RDW. Let dus goed op afwijkingen aan het document als u een voertuig koopt. 

Neem contact op met de politie

Bent u ook opgelicht door dit bedrijf? Of heeft u er contact mee gehad? Neem bij (pogingen tot) oplichting altijd contact op met de politie via 0900 88 44. Doe ook melding bij de Fraudehelpdesk. Zij werken landelijk en bundelen meldingen, waardoor de kans dat de politie ermee aan de slag gaat groter wordt. 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring