Uniek cao-bod BOVAG compenseert werknemers op 1 januari voor inflatie

Laatste update 19 december 2023 Leestijd: 2 min

Om de impasse in de cao-onderhandelingen te doorbreken en te voorkomen dat werknemers er op 1 januari 2024 vooralsnog geen cent op vooruitgaan, doet BOVAG de vakbonden een uniek aanbod voor een kortlopende cao van 8 maanden en 6 procent loonsverhoging op 1 januari 2024.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao MvT zijn in een impasse geraakt nadat de achterban van de vakbonden het onderhandelingsresultaat had afgewezen. Met als gevolg géén loonsverhogingen en dus géén inflatiecompensatie voor werknemers op 1 januari. Werknemers mogen echter niet de dupe worden van deze impasse, vinden de BOVAG-werkgevers. Zowel vakbonden als BOVAG hebben immers ingezet op inflatiecompensatie en dat heeft verwachtingen gewekt: zowel werkgevers als werknemers sorteren daar al op voor. 


Voorkomen bevroren lonen 

Pal voor kerst doemt nu een periode van onzekerheid en bevroren lonen op, waarvan niet duidelijk is hoe lang die gaat duren. Om dat te voorkomen doet BOVAG nu het unieke voorstel voor een kortlopende cao van 8 maanden, dus tot en met 30 juni, met een loonsverhoging van 6 procent op 1 januari. Het betreft een weliswaar kortlopende, maar volwaardige cao, waarin alle reeds uitonderhandelde punten worden meegenomen. 

Zekerheid 

Deze kortlopende cao geeft enerzijds zekerheid en een beter gevulde portemonnee op de korte termijn en biedt anderzijds de mogelijkheid om einde voorjaar 2024 al opnieuw met elkaar in onderhandeling te gaan voor de periode na deze kortlopende cao.  

BOVAG heeft het unieke cao-bod vandaag neergelegd bij de vakbonden en gevraagd om een spoedig antwoord. In het besef dat het wellicht een onconventioneel aanbod is, maar wel een aanbod dat recht doet aan gewekte verwachtingen bij en beloftes aan werknemers. Het is een voorstel dat werknemers in de sector een mooi begin van het nieuwe jaar in het vooruitzicht stelt. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring