Openstelling SEBA en AanZET vertraagd

Laatste update 22 december 2023 Leestijd: 2 min

Door de recente Tweede Kamerverkiezingen is de behandeling van de begroting 2024 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgesteld, met directe gevolgen voor de openstelling en beschikbaarheid van diverse subsidieregelingen. Elektrische bestelauto’s en vrachtwagens die in januari, februari of maart voorafgaand aan openstelling van het loket worden verkocht, hebben momenteel geen recht op subsidie. 

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen met bijbehorende datums:
  • AanZET 2024: De openstelling van de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) is verschoven naar 26 maart 2024, met een beoogd subsidieplafond van € 45 miljoen. De aanvraagperiode sluit eerder dan gepland, op 24 mei 2024.
  • SEBA Wijzigingen: De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) zal naar verwachting ook niet openen voor eind maart 2024. Er is een aanpassing in het maximumpercentage voor grote ondernemingen, dat verlaagd is naar 7 procent.
  • SEPP 2024: Voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) zijn de subsidieplafonds bekend en vastgesteld. Voor de SEPP is geen vertraging. Voor de SEPP zal het loket voor nieuwe en tweedehands elektrische voertuigen per 9 januari 2024 geopend worden (de koopovereenkomst is daarbij afgesloten op of na 1 januari 2024). Het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische personenauto’s bedraagt € 2.950 en voor tweedehands elektrische personenauto’s € 2.000. 
Deze vertragingen en wijzigingen zetten een ongewenste rem op de vergroening en de verkopen in het eerste kwartaal van 2024. BOVAG roept het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dan ook op om het loket eerder te openen, zodat subsidieaanvragen voor januari in maart alsnog met terugwerkende kracht kunnen worden uitbetaald.

BOVAG volgt de situatie op de voet en informeert zijn leden over verdere ontwikkelingen.

Meer informatie is te vinden op de website van de RVO:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring