Doe de Kentekencheck voor ZE-zones

Laatste update 15 december 2023 Leestijd: 2 min

Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken stellen 29 steden een gebied in zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Zo’n gebied noemen we een zero-emissiezone (afgekort: ZE-zone).

Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in de ZE-zone vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën zijn er een overgangsregelingen, geldt er voor sommige voertuigcategorieën een vrijstelling en komen er ontheffingen. Zie daarvoor: https://mijn.bovag.nl/zeroemissiezone

Inventarisatie rijscholen

BOVAG Rijscholen heeft een inventarisatie gedaan onder de leden en met hun input uitgezocht wat het effect  van deze ZE-zones is op onze leden met vrachtwagenrijlessen. Omdat de ZE-zones al vanaf 1 jan 2025 gelden – dus over 1 jaar al - is het belangrijk dat leden hun wagenpark checken.

Wat moet u doen als ondernemer?

Om een goed beeld te krijgen of u als ondernemer iets moet doen is het verstandig om ruim op tijd te kijken hoe uw wagenpark eruit ziet.
  1. In welke euroklasse valt (vallen) de rijlesvrachtwagen(s)?
  2. Wat is de afschrijvingstermijn van de betreffende vrachtwagen?
  3. Wat is het bouwjaar van het voertuig?

Wat betekent het voor uw wagenpark?

Door invoer van een kenteken kunt u op de sites van https://doehetzero.nl/  en https://www.opwegnaarzes.nl/bedrijven zien wat de ZE-zones voor uw wagenpark betekenen.
Belangrijk is voor u als ondernemer te bepalen of u bij vervanging een EV-bestel- of vrachtwagens wilt aanschaffen met gebruikmaking van de subsidies of liever een jong gebruikte bestel- of vrachtwagen aanschaft. Nieuw EV kan nog steeds zeer kostbaar zijn ondanks subsidies.
Mocht u besluiten jong gebruikt aan te schaffen: dan moet deze uiterlijk 31-12-2024 op naam staan. Alles wat na deze datum te naam wordt gesteld en waarmee u ZE zones in wilt dienen emissie vrij te zijn.
In deze afweging is het voor u ook belangrijk te weten of de examenroutes van CBR door de ZE-zones worden uitgereden of juist helemaal niet.
 
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring