Uitgebreidere gebruikstijden van werkplaatskaarten vanaf 1 oktober 2023

Laatste update 15 augustus 2023 Leestijd: 3 min

Werkplaatskaarten mogen vanaf 1 oktober 2023 van zondag 00.01 uur tot en met vrijdag 17.00 uur worden gebruikt voor het kalibreren. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laten weten. De tweede generatie smart tachografen hebben laat een typegoedkeuring gekregen, waardoor het leveren ervan later is gestart. Er is minder tijd voor de inbouw en retrofit, en daarom mag u straks ook buiten RDW-openingstijden kalibreren. Het wordt een proef van één jaar. 

Het is op dit moment verplicht om het opmaken van een certificaat van undownloadability (CoU) en de daaropvolgende kalibratie op dezelfde dag te melden. Vanaf 1 oktober 2023 verandert dit. Na het kalibreren en het opmaken van de registerkaart krijgt u dan 24 uur om de kalibratie binnen RDW-openingstijden te melden.

Installatieplaat

Een voertuig dat wordt gekalibreerd, mag nog niet worden voorzien van een installatieplaat als teken dat de kalibratie is afgerond. De installatieplaat kan dus de volgende ochtend pas worden aangebracht na de melding aan de RDW, als er geen steekproef valt of na de steekproef. Dit houdt automatisch in dat het voertuig niet op de openbare weg mag staan of rijden en bij de erkenninghouder op het terrein moeten blijven. Een voertuig op de openbare weg moet namelijk voldoen aan de richtlijn 561/2006 en dat is een goedgekeurde installatie met installatieplaat. 

Een voertuig mag zonder goedgekeurde installatie zeven dagen rijden als een zegelverbrekingsformulier is opgemaakt en afgegeven aan de transportondernemer. Binnen zeven dagen moet dan alsnog de kalibratie opnieuw worden uitgevoerd. Ook moet de transportondernemer wel de rij- en rusttijden op een andere wijze registreren.

Dit betekent dat u er met uw planning rekening mee moet houden dat u meer voertuigen dan gebruikelijk op uw terrein laat overnachten. Bovendien moet hier na afmelden of na de steekproef nog werk aan worden verricht door het plaatsen van de installatieplaat. We kunnen ons voorstellen dat dit logistieke uitdagingen geeft, omdat rond dat tijdstip ook de klanten voor de nieuwe dag hun trucks komen brengen.

Zaterdagen

Met deze aangekondigde aanpassing kunt u van zondag 1 oktober 00.01 uur t/m vrijdag 17.00 uur kalibreren en de volgende werkdag melden binnen de RDW-openingstijden. Helaas biedt dit nog geen extra ruimte om ook de zaterdagen aan tachografen te kunnen werken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring