Stichting Vrijwillige Klassieker Inspectie is een feit

Laatste update 09 augustus 2023 Leestijd: 2 min

BOVAG-afdeling Dutch Car Restorers, FEHAC en KNAC hebben gezamenlijk de Stichting Vrijwillige Klassieker Inspectie opgericht.

De Vrijwillige Klassieker Inspectie (VKI) werd begin dit jaar geïntroduceerd en is bedoeld voor klassieke auto's van 50 jaar en ouder die sinds 2021 zijn vrijgesteld van de apk. De VKI is in het leven geroepen om bezitters van klassiekers te ondersteunen om hun klassieker in een goede staat te houden. Op die manier blijven de auto's in een goede conditie en gaan ze veilig en niet onnodig milieubelastend de weg op.

Klassiekers op Soestdijk

Na de oprichting van de stichting, is begin augustus de eerste VKI-bestuursvergadering gehouden onder leiding van voorzitter Peter Staal (directeur van de KNAC), waarbij onder andere is afgesproken om de website verder te optimaliseren. Ook is bekend dat de VKI op 2 september te vinden zal zijn op het BOVAG paviljoen tijdens de Wheels at the Palace op Soestdijk (voorheen Concours d'Elegance) waar liefhebbers van oldtimers en klassiekers samenkomen en meteen kennis kunnen maken met de Vrijwillige Klassieker Inspectie.

Inspectiekrul

Bij de inspectie van klassiekers wordt naar diverse aspecten gekeken, zoals veiligheid en milieu, maar ook het behoud van de klassieker is van belang. Na de inspectie ontvangt de eigenaar een rapport over de status van de auto. Het inspectierapport is tevens een handig uitgangspunt voor een onderhouds- en/of restauratieplan en kan wordt gebruikt als extra check bij aan- of verkoop. Als de auto aan alle veiligheidseisen voldoet, krijgt de klassieker een sticker met daarop een krul die is gebaseerd op de inspectiekrul van Veilig Verkeer Nederland.

Aanmelden

De VKI wordt uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven, die te vinden zijn op de website stichting vrijwilligeklassiekerinspectie. Op de site is ook alle andere relevatie informatie te vinden over deze inspectie. De gecertificeerde bedrijven staan onder controle van certificeringsinstantie Aboma waarmee een constante kwaliteit van de inspectie is gewaarborgd. Bedrijven die interesse hebben om de VKI uit te voeren, kunnen zich aanmelden bij Aboma.  
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring