Let op de meldplicht bij verkoop zwavelzuur, ook online

Laatste update 04 september 2023 Leestijd: 3 min

BOVAG vraagt nog eens extra aandacht voor de strenge Europese regels die gelden voor de verkoop van chemische stoffen, zoals zwavelzuur. Een stof die wordt gebruikt door (gemotoriseerde) tweewielerzaken voor het afvullen van 'droge' accu's van motor-, brom- en snorfietsen.

Criminelen of terroristen kunnen explosieven maken van deze chemische grondstoffen zoals zwavelzuur. Om te voorkomen dat de chemische stoffen (precursoren) in verkeerde handen komen, geldt er een verificatie- en meldingsplicht bij de verkoop van deze stoffen. Het ministerie van Jusititie en Veiligheid signaleert dat het in 50 procent van de verdachte meldingen gaat om onlineverkoop van deze stoffen en adviseert ondernemers dan ook om daar ook specifiek op te letten.

Wat is er zo anders aan online verkoop van chemische stoffen, zoals zwavelzuur in accu's?

  • kopers wanen zich anoniem op het internet,
  • bij online verkoop is het niet mogelijk op gedragskenmerken van klanten te letten, daarom is het noodzakelijk op andere waarschuwingssignalen te letten,
  • het is extra belangrijk te weten of je risicovolle producten verkoopt en in welke producten deze stoffen zitten; zwavelzuur in accu's,
  • houd controle wat er in iemand winkelmandje zit, let op afwijkende bestellen qua hoeveelheden, de combinatie van prodcuten, verdachte terugkerende aankooppatronen,
  • nieuwe, onbekende klantgegevens. 

Wat te doen

Het advies is om bij twijfel melding te maken, al lijkt het niks ernstigs. Bij een verdachte transactie is het gewenst om zoveel mogelijk gegevens en informatie te onthouden en noteren om zo snel mogelijk melding te maken bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicali├źn, ook als de verkoop niet is doorgegaan.
Voor meer informatie: precursoren@belastingdienst.nl of 088 - 154 00 00. Op deze website is meer informatie te vinden over verdacht gedrag.

Meer informatie over de wet, de identificatie- en registratieplicht, het vergunningsstelsel en een nieuwe update van de factsheet is te vinden op de website van de NCTV. 
In de mobiliteitsbranche hebben (gemotoriseerde) tweewielerbedrijven met zwavelzuur te maken dat wordt gebruikt voor de accu's van motor-, brom,- en snorfietsen. 

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring