Veelgestelde vraag: is 5 mei een vrije feestdag?

Laatste update 24 april 2023 Leestijd: 2 min

Op dit moment krijgt BOVAG Ledenadvies veel vragen of 5 mei in 2023 een vrije feestdag is. Het korte antwoord is: wel voor bedrijven die vallen onder de cao MvT, niet voor schadeherstelbedrijven die onder de cao Carrosserie vallen. Ook niet voor tankstations en wasbedrijven die onder de Cao T&W vallen. En ook niet voor rijscholen, tenzij daar in de rijschool andere afspraken over zijn gemaakt.

Werknemers binnen de cao MVT hebben op feestdagen – en dus ook op 5 mei -  recht op een vrije dag. Wordt er toch gewerkt? Dan moet er een toeslag van 85 procent worden betaald. U kunt er ook voor kiezen om de gewerkte uren zonder toeslag uit te betalen en de werknemer in dezelfde of de volgende week een betaalde vrije dag te geven.   

Uitzondering voor verkopers 

De feestdagenregeling uit de cao MvT geldt niet voor verkopers. Verkopers hebben dus geen recht op een vrije dag of toeslag en kunnen op deze dag gewoon worden ingeroosterd. U mag er uiteraard ook voor  kiezen om verkopers op bepaalde feestdagen wel een doorbetaalde vrije dag te geven. De cao is een minimum-cao dus positief voor medewerkers afwijken is toegestaan.   

Afwijkende regels voor autoverhuur, verkooppunt van een autowasbedrijf, rijwielstalling en brandstofverkooppunten 

Voor medewerkers die werken bij een autoverhuurbedrijf, verkooppunt voor autowasbedrijf, rijwielstallingen en brandstofverkooppunten geldt een andere toeslag wanneer zij werken op een feestdag:   
  • Als de feestdag op een reguliere werkdag valt dan heeft de medewerker recht op een toeslag van 35 procent. Daarnaast krijgt de medewerker het aantal gewerkte uren ook nog in betaalde vrije tijd gecompenseerd.    
  • Was de medewerker niet ingeroosterd op de feestdag maar heeft hij wel gewerkt, dan geldt een toeslag van 85 procent. Dit geldt ook voor overwerk op een feestdag.   

Vragen?  

Het hele overzicht van feestdagen per cao vindt u hier in ons dossier personeel op mijn.bovag.nl. Heeft u vragen over feestdagen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.   

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring