Terugblik op ledenbijeenkomst tankstations: nieuwste branchecijfers en kennissessie over geld verdienen met snelladen

Laatste update 06 april 2023 Leestijd: 4 min

Ruim vijftig tankstationsondernemers kwamen dinsdag 4 april naar de KAS in Woerden om weer eens met collega’s onder elkaar te zijn. Tijdens de Algemene Ledenvergadering zijn de aanwezigen bijgepraat over actualiteiten bij BOVAG en is de nieuwste editie van Tankstations in Cijfers gepresenteerd. Tijdens de kennissessie ‘Zo verdien je aan snelladen’ hebben experts toegelicht welke stappen tankstations moet doorlopen als men wil investeren én verdienen aan snelladers. Slotspreker Wouter de Vries zette de aanwezigen aan het denken over hoe het tankstation van de toekomst eruit ziet.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering heeft branchemanager Erik Stern zijn leden bijgepraat over de lobbyactiviteiten en belangrijkste projecten van BOVAG. Daarnaast stond de benoeming van een nieuw bestuurslid op de agenda: de aanwezige leden stemden unaniem in met de benoeming van Jochen van der Voort (Tankstation Zwart) tot bestuurslid van de afdeling BOVAG Tankstations.  

Tankstations in Cijfers

Tijdens de ALV is ook de nieuwste Tankstations in Cijfers 2023 gepresenteerd, de BOVAG-publicatie met actuele cijfers over de branche. Een opvallende ontwikkeling die daarin te zien is: van de 4.131 tankstations in Nederland is inmiddels 56 procent onbemand. Dit aantal stijgt: in 2003 was dit nog maar 14 procent, en in 2018 51 procent. Het aantal tankstations is sinds 2018 wel stabiel. Bekijk meer branchecijfers in het onderstaande nieuwsbericht of download hieronder het rapport ‘Tankstations in Cijfers 2023’ (exclusief voor leden). 

Kennissessie over snelladen

Een aantal experts ontrafelde tijdens de kennissessie ‘Hoe verdien je geld met snelladen’ de businesscase van snelladen. Anouk Looijestijn van de Nederlandse Emissieautoriteit legde uit wat de certificering van HBE (Hernieuwbare Brandstofeenheden) is en wat tankstationondernemers moeten doen om deze certificering te krijgen. Daarna riep dagvoorzitter Esther van Rijswijk experts op het podium om de andere stappen door te nemen die tankstations moeten nemen als zij willen investeren in snelladers. Hoe komt men aan een financiering en welke subsidies zijn er? Waar moet men rekening mee houden als het gaat om netcongestie? Welke laadpalen en laadpasoplossingen zijn er? Hierover kwamen onder andere Marcel Cauli (Extendas) aan het woord, en ondernemer Jan Paul Kerkhof (B. Kerkhof & Zn.) die hier vanuit zijn eigen ervaring veel over kon vertellen. 

BOVAG gaat samen met  de Nederlandse Emissieautoriteit een workshop organiseren om leden verder te informeren over het aanvragen over een HBE-certificering. Heeft u interesse? Als u aanwezig was bij de kennissessie, kunt u dit aangeven via het evaluatieformulier dat u naar aanleiding van de bijeenkomst ontvangt. Was u er dinsdag niet bij, dan kunt u zich nu al op de lijst laten plaatsen door een mail te sturen naar tankstations@bovag.nl

Wilt u meer weten over investeren in snelladers? Houd dan BOVAGkrant nummer 3 in de gaten, die op 21 april verschijnt.

Wouter de Vries: van tankstation naar stopstation

Slotspreker Wouter de Vries jr. is expert in dienstenmarketing en auteur van meerdere boeken zoals de bestseller ‘Blauwe bananen’. Hij is in de tankstationbranche gedoken en de veranderingen die eraan zitten te komen. Want het tankstation zoals we dat nu kennen bestaat in 2050 niet meer. Straks kun je overal een auto opladen en duiken steeds meer branchevreemde partijen in de laadbusiness. Hoe kunt u dan uw tankstation in de markt zetten? En hoe zorgt u dat uw tankstation een interessante plek is om te stoppen, en een ‘stopstation’ in plaats van een tankstation wordt? Een interessante lezing die de aanwezigen op een positieve manier aan het denken zette. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring