Netwerkstudie fietsbranche: wat gaat BOVAG doen en wat kunt u doen?

Laatste update 14 april 2023 Leestijd: 4 min

BOVAG heeft de resultaten van de netwerkstudie voor de fietsbranche gepresenteerd op 12 april, waarin de komende vijf jaar van de branche in beeld is gebracht. Leden, fabrikanten en andere belangrijke spelers in de fietsbranche waren bij deze presentatie aanwezig. Zij kregen daar te horen dat de branche de komende jaren kan rekenen op een groeiende verkoop (van met name e-bikes) en meer omzet. Tegelijk zal ook de concurrentie vanuit de sector en vanuit fabrikanten toenemen, zo blijkt uit de studie. Fietsbedrijven staan daarom voor belangrijke keuzes. BOVAG ondersteunt fietsbedrijven hier uiteraard bij. Daarvoor organiseert BOVAG in mei/juni en in het najaar onder meer kleinschalige regiobijeenkomsten. 

Wat zijn de resultaten van de netwerkstudie voor de fietsbranche? Daar leest u meer over in dit bericht:

Downloads

Meer informatie vindt u ook in de samenvatting en het complete rapport, en op mijn.bovag.nl/netwerkstudiefiets.

Wat gaat BOVAG doen?

BOVAG heeft de netwerkstudie fiets uit laten voeren, om leden te helpen inzicht te krijgen in wat er de komende vijf jaar op hen afkomt en hoe BOVAG daarin kan ondersteunen. BOVAG ziet de netwerkstudie als een startpunt voor een dialoog. Met leden, door het organiseren van kleinschalige bijeenkomsten waar we in gesprek gaan over de inzichten in het rapport. Maar ook met fabrikanten, om met elkaar te werken aan een gezond klimaat in de branche. Dit gaat BOVAG nog meer doen naar aanleiding van het onderzoek:
  • Lobby: BOVAG blijft zich inzetten voor een eerlijk speelveld, want dit is belangrijker dan ooit. Dat doen we via de lobby, de ondersteuning van de dealerverenigingen en onderzoeken zoals het Relatie Onderzoek Dealer-Importeur. Ook het verder stimuleren van het fietsgebruik en het veilig kunnen deelnemen aan het verkeer zijn thema’s waarover BOVAG nadrukkelijker zijn stemgeluid zal laten horen.
  • Opleidingen: BOVAG zet zich in voor een verbeterd opleidingslandschap. Samen met de Tweewieler Academy wordt bekeken hoe er geïnvesteerd kan worden in opleidingslocaties in de regio. Zo zorgen we voor meer geschoold personeel in de branche. 
  • Kwalificatiedossier: BOVAG werkt mee aan het moderniseren van het bestaande kwalificatiedossier Fietstechniek. De mbo-opleidingen worden daardoor beter afgestemd op wat er in de praktijk nodig is.
  • Aftersales: De markt voor service en onderhoud gaat groeien komende jaren. Een efficiënte werkplaats is daarmee van groot belang. BOVAG gaat een programma ontwikkelen dat gericht is op meer rendement behalen uit de werkplaats. Daarnaast ontwikkelt BOVAG een tool die leden inzicht geeft in de kosten van het bedrijf. Het helpt leden om een duurzaam bedrijfsmodel in te richten op basis van een rendabel uurtarief.

Kleinschalige bijeenkomsten

BOVAG wil vooral ook in gesprek gaan met leden, om te horen wat u meeneemt uit de netwerkstudie en hoe BOVAG u hierbij kan ondersteunen. Daarvoor organiseert BOVAG de komende maanden kleine regiobijeenkomsten, waarbij ondernemersvragen centraal staan. Hoe kijkt u naar de uitkomsten van dit onderzoek? Hoe zorgen we samen voor een optimaal ondernemersklimaat in de fietsbranche en wat heeft u nodig? Daar zijn we benieuwd naar. Heeft u interesse in deze bijeenkomsten? Laat het ons weten door te mailen naar fiets@bovag.nl. Zodra de data bekend zijn, ontvangt u meer informatie. 

Contact

Heeft u op dit moment vragen over de netwerkstudie? Dan kunt u contact op met branchemanager Maarten Mastop via fiets@bovag.nl. Wilt u meer weten over wat uw fietsbedrijf kan doen met de uitkomsten van het onderzoek? Maak dan een afspraak met uw BOVAG-adviseur. Frans Bastiaansen, Hendri Dierkes en Martine Stolker komen graag bij u langs om hier met u over te sparren. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring