Kamerbrief over hervorming arbeidsmarkt

Laatste update 12 april 2023 Leestijd: 2 min

Meer inkomenszekerheid voor specifieke doelengroepen en meer wendbaarheid voor werkgevers bij bijvoorbeeld crisis of ziekte. Dat is het doel van de maatregelen die minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) begin april in een Kamerbrief aankondigde. Met een aantal nieuwe wetten wil zij vanaf 2025 de arbeidsmarkt verder hervormen. 

De Kamerbrief met als kop ‘Voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket’ is een vervolg op het advies van de Sociaal Economische Raad voor de middellange termijn. Op hoofdlijnen gaat het om regulering van flexibele contracten en voor de zzp’ers over het beperken van prikkels en (verplichte) arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook gaat het over wendbaarheid zoals van-werk-naar-werk, WIA en eerder duidelijkheid over loondoorbetaling bij ziekte. Verder komt aan bod de verzachting van de WW- premiedifferentatie.
De maatregelen in de brief worden opgenomen in zes wetsvoorstellen die in het voorjaar van 2024 naar de Tweede Kamer zullen gaan en op zijn vroegst in 2025 van kracht zijn.  

BOVAG houdt de ontwikkelingen uiteraard goed in de gaten en zodra de wetsvoorstellen concreet worden, informeren wij u hierover. 

Meer informatie en vragen? 

Meer informatie over de Kamerbrief staat in een factsheet die door VNO-NCW is opgesteld

Heeft u vragen over de Kamerbrief en het pakket aan maatregelen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-65 95 300 of via ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring