Verkoop nieuwe motoren nog altijd op hoogste niveau sinds 2008

Laatste update 07 september 2022 Leestijd: 3 min

Hoewel de cijfers van BOVAG en RDC laten zien dat het aantal registraties van nieuwe motorfietsen in augustus voor de vijfde maand op rij lager is dan in dezelfde maand vorig jaar, ligt het totaal dit jaar nog altijd op het hoogste niveau sinds 2008.

Vorige maand werden 1.185 nieuwe motoren geregistreerd en dat was 4 procent minder dan in augustus 2021. Ook in elk van de maanden april tot en met juli reden minder nieuwe exemplaren de showrooms uit dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2022 lag het aantal afleveringen echter dermate hoog in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (deels vanwege de harde lockdown als gevolg van corona destijds) dat de totale motorverkoop tot en met augustus 12.487 stuks bedraagt. Dat is ruim 2 procent meer dan een jaar geleden en het hoogste niveau voor deze periode sinds 2008, vlak voor de kredietcrisis. Toen werden er in de eerste acht maanden bijna 14.500 nieuwe motorfietsen geregistreerd. 

EV-registraties verdubbeld

De afzet van elektrische motorfietsen is dit jaar ten opzichte van een jaar geleden meer dan verdubbeld, van 153 naar 314 stuks. Op het totaal nog immer een bescheiden aantal, maar desondanks een interessante ontwikkeling. Yamaha is overall het populairste merk dit jaar met een marktaandeel van 15 procent, op de voet gevolgd door de Japanse collega’s van Kawasaki (ruim 13 procent) en Honda (ruim 12 procent). BMW is goed voor bijna 12 procent van de markt en Suzuki completeert de top-5 met iets meer dan 7 procent marktaandeel. 

Occasions naar record

Via de vakhandel werd dit jaar in de eerste acht maanden een recordaantal van 39.554 occasions verkocht. De stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2021 bedroeg 1,3 procent en in augustus was dat met 4.526 exemplaren zelfs bijna 9 procent meer dan een jaar geleden. De handel tussen particulieren onderling daalde dit jaar tot en met afgelopen maand daarentegen met 5 procent tot iets meer dan 59.000 transacties. In augustus wisselden 7.759 gebruikte motorfietsen van eigenaar zonder tussenkomst van een professionele verkoper en dat was juist weer ruim 4 procent meer dan een jaar eerder in die maand. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring