Ruim 6.500 nieuwe caravans geregistreerd tot en met augustus

Laatste update 09 september 2022 Leestijd: 2 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat er in de eerste acht maanden van dit jaar 6.579 nieuwe caravans zijn geregistreerd. Dat is een daling van 10,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal afgeleverde campers daalde met een derde.

Ondanks de vrij forse terugloop in vergelijking met een jaar geleden is het verkoopniveau van 2022 tot nu toe nog immer het op een na hoogste in de laatste tien jaar. Afgelopen augustus werden 679 nieuwe caravans afgeleverd, oftewel ruim een tiende minder dan in augustus 2021. Voor deze kalendermaand betekende het -op vorig jaar na- het hoogste aantal sinds 2008. Als nasleep van de coronapandemie blijft de vraag naar kampeermiddelen hoog in Nederland en in andere Europese landen hoog, terwijl fabrikanten met logistieke en leveringsproblemen kampen. Veel van de reeds bestelde caravans (en campers) hebben een lange levertijd en zijn op papier dus wel al verkocht, maar nog niet afgeleverd en dus niet verwerkt in de statistieken.

Een derde minder campers

Vorige maand werden slechts 149 nieuwe kampeerauto’s afgeleverd; dat was het laagste maandtotaal dit jaar en exact 100 stuks minder dan in augustus 2021. In de eerste acht maanden van dit jaar konden 1.815 nieuwe campers worden geregistreerd, oftewel bijna een derde minder dan in dezelfde periode afgelopen jaar. Enerzijds treedt er in deze markt na de hausse van de laatste jaren een bepaalde mate van verzadiging op, anderzijds zijn de leveringsproblemen en onderdelentekorten debet aan de dalende registraties. Een camper bestaat immers niet alleen uit het rijdende gedeelte dat afkomstig is van een (bestel)autofabrikant, maar er is ook heel veel andere (elektronische) apparatuur nodig om het voertuig op te bouwen.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring