Geeft u les in auto’s met schakelbak én automaat? Werk mee aan het onderzoek van Les Elektrisch

Laatste update 23 september 2022 Leestijd: 3 min

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zoekt rijscholen die mee willen doen aan een onderzoek naar het verschil tussen elektrisch en conventioneel lessen. Het is een belangrijk praktijkonderzoek dat gevolgen kan hebben voor de structuur van het geven van rijlessen in Nederland. Het onderzoek wordt gedaan in opdracht Les Elektrisch, waar ook BOVAG deel van uitmaakt, en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Auto’s met een automatische schakelbak komen steeds vaker voor. In 2021 was zelfs 57 procent van alle nieuw verkochte auto’s daarmee voorzien. Vanaf 2030 wil de overheid dat alle nieuw verkochte auto’s emissievrij zijn. Dat zijn elektrische auto’s, in welke vorm dan ook, en die zijn per definitie uitgerust met een automaat. Toch leiden we de meeste leerlingen nog steeds op voor een rijbewijs voor een schakelauto. Dat is meestal ook de wens van de leerling en de ouders.

Duitsland: Code 78

In Duitsland is Code 78 de regel geworden. Alle leerlingen worden hier opgeleid voor een automaatrijbewijs. Alleen de leerlingen die dat willen, krijgen van hun rijinstructeur tien extra schakellessen. De rijinstructeur bepaalt dan of de leerling over voldoende vaardigheid beschikt om te schakelen en geeft hiervoor de goedkeuring af. Dat is dus geen eis van het rijexamen meer. 

Sneller verkeersinzicht

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zoekt rijschoolhouders die mee willen doen aan het onderzoek naar of het lessen in elektrische auto’s (EV) of automaten leidt tot minder rijlessen dan wanneer in conventionele schakelauto’s wordt gelest. Daarbij is de verwachting dat leerlingen sneller verkeersinzicht zullen opdoen als zij aan het begin van hun rijopleiding geen technische handelingen (koppelen en schakelen) hoeven te leren. Omdat ze in een EV les krijgen, kunnen ze zich direct concentreren op het verkeer. Om toch af te rijden voor een ‘schakelrijbewijs’ zullen ook lessen in schakelauto’s gegeven moeten worden. Het moment van overstappen mogen de rijinstructeurs zelf bepalen. Ook dat moment van overstappen is interessant voor het onderzoek.

Geef u op voor het onderzoek

Geeft u les in zowel auto’s met een schakelbak als in EV’s/automaten? Dan kunt u Les Elektrisch helpen! Het project zoekt minimaal tien rijscholen die in de periode september 2022 tot en met januari 2023 elk minimaal tien leerlingen willen volgen. Vijf leerlingen die alle lessen in een schakelauto rijden en vijf leerlingen die starten met een EV/automaat en pas later leren schakelen.

Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek en de resultaten van de wetsverandering in Duitsland gaat Les Elektrisch in gesprek met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat over de wetgeving in Nederland. Uw inbreng is dus voor de hele branche van groot belang

Klik hier om u aan te melden voor het onderzoek

Meer informatie over het onderzoek vindt u hier.

Het project Les Elektrisch is een initiatief van het Gelders Energieakkoord en mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland. Met medewerking van de BOVAG, VRB en VER. Meer over het project Les Elektrisch leest u hier.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring