Deeltjesteller in de apk vanaf 1 januari 2023: bestel ‘m op tijd! 

Laatste update 20 september 2022 Leestijd: 3 min

Iedereen die vanaf 1 januari 2023 een moderne diesel wil keuren, moet voorzien zijn van een goedgekeurde en gekalibreerde deeltjesteller. De invoering van de deeltjesteller in de apk is afgelopen zomer uitgesteld naar 1 januari 2023, maar de invoeringsdatum wordt niet nogmaals verschoven. Zorg dus dat u tijdig een deeltjesteller bestelt. Leveranciers krijgen het druk aan het eind van het jaar, dus stel het niet uit!  

Omdat er voor 1 juli 2022 door overmacht minder deeltjestellers konden worden geleverd dan besteld, is mede op verzoek van BOVAG besloten de invoering van de deeltjesteller in de apk een half jaar uit te stellen. Op 1 januari 2023 wordt de deeltjesteller definitief ingevoerd. Heeft u nog geen deeltjesteller? Stel uw bestelling dan niet uit tot het laatste moment. Er bestaat de kans dat leveranciers niet in staat zijn om aan het eind van het jaar bestelde en nog niet geleverde deeltjestellers op tijd uit te leveren. 

Neem contact op met uw leverancier

BOVAG raadt daarom iedereen aan die nog niet in het bezit is van een deeltjesteller om zijn of haar leverancier te raadplegen wanneer men verwacht te kunnen leveren. Op 1 januari 2023 moet u echt in het bezit zijn van een deeltjesteller om een moderne diesel te kunnen keuren. Een autobedrijf kan in uiterste geval bij een collega-autobedrijf terecht die al wel is voorzien van een deeltjesteller. Dit is echter veel moeilijker voor een truckbedrijf (APK1). Zorg dat u op tijd bent, afstel of uitstel zal er niet meer komen! Houd goed contact met uw leverancier. Kan hij echt niet voor 1 januari 2023 leveren, dan is het wellicht goed om bij een andere leverancier te informeren naar de mogelijkheden.

Tijdige herkeuring

Bent u al wel in het bezit van een deeltjesteller? Sommige deeltjestellers zijn inmiddels een jaar oud en zijn dus al aan de eerste herkeuring toe. Het apparaat blijft dan wel gewoon werken. Omdat het apparaat op dit moment niet verplicht is voor de apk kan diegene die een deeltjesteller heeft van bijna een jaar oud in principe wachten met de herkeuring, maar dat adviseert BOVAG niet. Houd er rekening mee dat leveranciers het aan het eind van het jaar erg druk hebben. Per 1 januari 2023 moet uw deeltjesteller in orde zijn, neem daar geen risico’s in en maak spoedig een afspraak. Wij adviseren om deze herkeuring indien mogelijk te combineren met de keuring van andere apk-testapparatuur. Hiermee bespaart u voorrijkosten.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring